Solidaritate transfrontalieră: Sprijin pentru cetățenii ucraineni în Ucraina și țările vecine

Solidaritatea, eforturile comune și speranța au devenit răspunsul unei Europe civilizate la războiul declanșat împotriva Ucrainei. Conștientizarea urmărilor grave pe care îl are acesta asupra cetățenilor ucraineni a stimulat crearea unor proiecte menite să ofere suport nu doar celor ce se confruntă zilnic cu ororile agresiunii, ci și celor care au devenit vulnerabili în fața violenței și au găsit refugiu în țările învecinate. 

Din această categorie face parte și  proiectul „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA). Ajutorul umanitar este implementat transfrontalier în Ucraina și trei țări învecinate directe: Polonia, România și Moldova. Cu un buget de 9,8 milioane de euro, activitățile proiectului se desfășoară începând cu iulie 2023. Proiectul urmărește să acopere necesitățile vitale ale persoanelor afectate. Nevoile de protecție, adăpost, hrană, mijloace de trai, asistență medicală și accesul la educație rămân primordiale.

În Moldova, proiectul este implementat de APSCF, împreună cu 5 parteneri de implementare (ONG-uri): Amici dei Bambini Moldova (AiBi), Asociația Obștească DEMOS, Asociația Obștească „Alternative Sociale”, Parteneriate pentru fiecare copil (P4EC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC). Partenerii vor desfășura activități, la nivel național, pentru 6.650 de persoane, refugiații din Ucraina, cetățeni ai comunității gazdă, inclusiv localnici vulnerabili, și resortisanții țărilor terțe, afectați de conflict. Pentru a susține integrarea socială a beneficiarilor, în cadrul proiectului vor fi presate servicii orientate spre nevoile de protecție, ajutor pentru necesitățile de bază, sănătate mintală și suport psiho-emoțional, acces la educație formală și non-formală, mijloace de trai și incluziune socială, dar și spre capacitarea specialiștilor locali implicați în răspunsul la criză. 

Beneficiarii proiectului au parte de sprijin psihosocial și acces la servicii specializate de protecție, asigurarea accesului la educație pentru copiii de vârstă școlară, organizarea activităților de timp liber, oferirea suportului în învățarea limbii române, inclusiv măsuri de protecție a copilului și altele. Întrucât programul proiectului este orientat și spre sprijinirea coeziunii și crearea unui mediu sustenabil și incluziv, activitățile se concentrează pe crearea unor condiții de facilitare a integrării refugiaților în realitățile locale. Cu o abordare complexă, activitățile vizează atât maturii, cât și copii, creând un context comun pentru incluziunea lor. Bugetul proiectului „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”  pentru Republica Moldova, depășește suma de 950.000 Euro. Activitățile acestuia urmează să se încheie în iunie 2024.