Istorii ale beneficiarilor: „Nu credeam că voi mai găsi oameni atât de binevoitori și mărinimoși cum sunt cei care ne-au ajutat.”

Pe chipul Tatianei se citește dorința de viață. Deși a fost nevoită să își părăsească casa pentru a fi în siguranță, are în priviri o însuflețire a convingerii că poate face față tuturor greutăților. Ororile războiului au terorizat-o aproape 2 ani, după care, au forțat-o să caute refugiu în Republica Moldova. La Edineț, A.O. DEMOS, datorită proiectului „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”  i-a oferit susținerea necesară pentru a se integra în societate. Obținerea protecției temporare, care îi garantează drepturi și facilitează adaptarea socială este unul dintre primele servicii de care a beneficiat femeia. 

„Am venit în Republica Moldova din decembrie 2023, când în urma unui bombardament, casa în care locuiam a fost afectată. Cei trei copii mai mari au decis că eu și mezinul trebuie să părăsim țara. Astfel, eu și fiul meu mai mic am ajuns aici. E greu să te descurci într-o țară străină, iar la un moment dat am ajuns în impas. Specialiștii de aici s-au mobilizat repede și am primit ajutor și implicare din partea lor. Înainte să ajungem la centrul de plasament, ne-a fost acordat ajutor juridic – un lucru atât de important pentru a putea începe o viață nouă corect. Adevărul e că, în timpurile noastre, nu credeam că voi mai găsi oameni atât de binevoitori și mărinimoși cum sunt cei care ne-au ajutat.”

Asociația Obștească DEMOS, care a susținut-o pe Tatiana, este unul dintre cei 5 parteneri de implementarea a proiectului. O mare parte dintre activități pe care asociația le desfășoară sunt destinate integrării copiilor. Bineînțeles, de aceste servicii au beneficiat și Tatiana și fiul ei. 

„Eram îngrijorată pentru fiul meu. În Ucraina, circumstanțele nu permit desfășurarea unui proces de învățământ obișnuit. A fost întâi pandemia care ne-a închis în case, cu ore online, pe urmă războiul. Simțeam că, inclusiv din punct de vedere educațional, el are de suferit. Aici, deja merge la școală. Ni s-a acordat susținerea necesară ca să îl pot înscrie la școală. Îi place foarte mult aici, colegii de școală l-au acceptat ușor și el s-a integrat deja în colectiv. Și profesorii îl laudă, deși înțeleg că sunt lacune la anumite materii. ”

Decisă să își facă față tuturor greutăților, beneficiara A.O. DEMOS își creionează scenarii de viitor.

„Noi nu cunoaștem când se va sfârși războiul, dar știm că viața noastră continuă. Nu știu când  se va reîntregi toată familia, cei doi feciori mai mari fiind pasibili de înrolare în armata Ucrainei. În schimb fiica mea va veni în Moldova după ce termină anul școlar și vom fi împreună. Pentru a rezista și a le putea oferi o viață decentă copiilor vreau să îmi găsesc un loc de muncă. Deja am avut câteva încercări de a mă angaja, datorită susținerii specialiștilor de la DEMOS. Și vreau să învăț limba română ca să pot comunica și să mă integrez mai ușor în societate. Pentru o perioadă nedeterminată de timp această țară ne va deveni „acasă” pentru că aici e liniște, pentru că nu ne temem să ne trezim sub explozii de rachete.”

Tatiana este doar una dintre sutele de refugiați care au beneficiat de ajutor datorită proiectului „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”. În Republica Moldova, acesta susține acțiuni ce vor ajuta 6.650 de persoane, refugiații din Ucraina, cetățeni ai comunității gazdă, inclusiv localnici vulnerabili, și resortisanții țărilor terțe, afectați de conflict. 

Proiectul este implementat în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA). În Moldova, proiectul este coordonat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), împreună cu 5 parteneri de implementare (ONG-uri): Amici dei Bambini Moldova (AiBi), Asociația Obștească DEMOS, Asociația Obștească „Alternative Social”, Parteneriate pentru fiecare copil (P4EC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIIDC).