Istorii ale beneficiarilor: „Le sunt atât de recunoscătoare celor care ne-au ajutat, încât ajut și eu, când pot”

Elena e profesoară de limbă engleză, însă anul școlar 2023-2024 nu l-a mai întâlnit la școala din Ucraina unde a predat până nu demult. Agresiunea rusă a făcut-o să se refugieze în Republica Moldova. Circumstanțele au făcut ca ajutorul de care avea nevoie să îl găsească la Asociația Obștească DEMOS, unde datorită proiectului „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”.

Elena mărturisește că decizia de a părăsi țara natală nu a fost una simplă. Totuși, se bucură că a găsit în Republica Moldova o nouă șansă la o viață liniștită. Pentru a putea iniția procesul de integrare, Elena a avut nevoie de protecție temporară, iar A.O. DEMOS a ajutat-o, necesară oferindu-i asistența juridică. 

„Deși sunt țări vecine, inițial eram îngrijorată în legătură cu venirea mea în Moldova. Nu mai fusesem niciodată. Am decis să mă refugiez aici după ce am discutat cu o colegă care deja părăsise Ucraina. Până să ajung la DEMOS, am încercat să la Bălți, dar am întâlnit un șir de obstacole. Nu îmi puteam integra copilul în sistemul școlar și, fiind străină și singură, nici nu înțelegeam ce trebuie să fac. Aici am primit foarte mult ajutor. Specialiștii asociației m-au ajutat să obțin protecția temporară, dar și să îndeplinim toate procedurile necesare pentru ca fiica mea să meargă la școală.”

Procesul de integrare continuă și după orele de la școală, acolo unde s-a integrat reușit în clasă. Pentru a se adapta mai ușor în noul mediu social, fiica Elenei urmează cursurile de limbă română organizate în cadrul proiectului de către A.O. DEMOS. 

„ Marica (n.r. fiica Elenei) și-a făcut deja prieteni la școală. Diriginta, dar și ceilalți profesori sunt înțelegători și binevoitori. Îi place foarte mult aici, merge la cursuri de dans, dar și la cele de limbă română. Eu iau exemplu de la fiica mea, deși încă nu urmez cursurile. Pentru noi reprezintă un mare avantaj că putem comunica cu localnicii în rusă, mai ales în prima perioadă, când avem atât de multe griji.”

Venită dintr-o zonă în care zgomotele războiului îi tulburau liniștea, femeia avea nevoie de suport psihologic,  pe care la găsit la DEMOS. Încurajată de specialiștii centrului, Elena încearcă să se integreze, inclusiv, profesional. 

„Îmi lipsește un loc de muncă stabil, care mi-ar asigura aici un trai decent, însă, datorită ajutorului pe care mi l-au oferit la DEMOS, am reușit să îmi găsesc elevi și să predau ore de engleză. Mi-aș dori să am mai mulți discipoli, să putem rămâne aici. Le sunt atât de recunoscătoare celor care ne-au ajutat, încât ajut și eu când pot. Noi, refugiații, obișnuim să împărțim altora din puținul nostru. Așa cum și cu noi cineva a împărțit din puținul lui.
Bineînțeles că ne-am dori să nu mai existe acest război distrugător. Ar fi mai simplu să ne facem planuri. Cel puțin, acum ne simțim în siguranță. ”

Proiectul „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” este implementat în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA). În Moldova, proiectul este coordonat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), împreună cu 5 parteneri de implementare (ONG-uri): Amici dei Bambini Moldova (AiBi), Asociația Obștească DEMOS, Asociația Obștească „Alternative Social”, Parteneriate pentru fiecare copil (P4EC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC).