65 de tineri au devenit voluntari pentru a identifica soluții la nevoile lor și pentru a contribui la o integrare de succes a copiilor din Ucraina care au devenit membri ai comunităților lor. Pentru câteva luni, aceștia au beneficiat de instruirile oferite de Amici dei Bambini, s-au implicat în activități menite să le dezvolte abilitățile și să-i determine să devină actori implicați, pentru ca ulterior să devină voluntari veritabili, care să livereze acțiuni interesante și de impact pentru semenii lor.
Inițiativa este parte a proiectului „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”, implementat de Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF). Proiectul este finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).
Asociația „Amici dei Bambini” au identificat voluntarii în raioanele Căușeni și Anenii Noi și din satele Grădinița, Bulboaca și Gura Bîcului, regiuni care au devenit un adăpost pentru refugiați.
“Voluntarii au învățat să colaboreze între ei, să coopereze eficient și să ia decizii în echipă, să se conecteze unii cu alții, să asculte părerea tuturor atunci când se iau decizii de echipă, să distribuie rolurile. Dacă l-a început aceștia erau reticenți, treptat au devenit deschiși, se aflau într-un mediu sigur”, a mărturisit Rodica Bunescu-Chilimciuc, psiholog care a ghidat ședințele cu tinerii în cadrul programului de suport psiho-social timp de cinci luni.
Aceștia au fost încurajați să identifice nevoile lor și să vină cu potențiale soluții la acestea.
“Voluntarii au identificat clar care sunt problemele în comunitatea lor. O problemă identificată este cea relaționată de ecologie și managementul deșeurilor. Timpul dedicat rețelelor de socializare ar fi un alt subiect prezentat de tineri, iar ei au venit cu o serie de inițiative pentru a fi organizate activități, cum ar fi festivaluri, jocuri, inițiative interesante pentru copii. Copiii au menționat și siguranța în mediul online, iar copiii caută soluții pentru a se simți protejați. Aceștia au încercat să vină cu soluții care să răspundă propriilor lor necesități”, а menționat Ana Gorea, psiholog.
Tinerii din cele cinci localități au avut șansa să se cunoască între ei, să discute și să facă schimb de idei. Aceștia, la inițiativa Amici dei Bambini, s-au devenit parte a unei serii de activități distractive, pe care aceștia le vor prelua și desfășura în continuare în comunitățile lor. Jocuri, muzică, voie bună, interacțiuni – toate descriu atmosfera întrunirii celor 65 de copii.
„Activitățile sunt atât de interesante, încât îmi doresc să particip la fiecare dintre ele. Cred că trebuie să transmitem mai departe această atmosferă și în comunitatea școlară. Noi, ca elevi, putem promova între colegii noștri valori precum bunătatea și empatia. Această nouă experiență de comunicare ne va ajuta să arătăm copiilor care au nevoie de susținere că au pe cine se baza,” spune voluntara Valeria Sartenean.
Activitățile au drept scop coeziunea dintre comunitatea gază și cea a refugiaților din Ucraina. Dmitriy Gramatic a venit în Republica Moldova anul trecut și spune că astfel de activități sunt foarte importante pentru integrarea în societate a copiilor din Ucraina.
„Îmi place mult că la acest eveniment sunt prezenți copii din diferite regiuni ale țării. Acest lucru ne face să conștientizăm cât de diferiți suntem și cât de important este să te integrezi într-un mediu nou. Fac voluntariat de când am venit în Moldova și consider că trebuie să luăm din aceste experiențe cunoștințe pentru a ajuta și alți copii să se simtă confortabil în comunitățile noastre”, spune tânărul.
Odată ce instruirile și întâlnirile grupului au luat sfârșit, iar tinerii au lucrat pentru a-și dezvolta abilitățile, aceștia urmează să integreze planurilor de acțiuni în activitățile școlii și a comunității din care fac parte. Unii dintre ei au pregătit inițiative cu o durată de jumătate de an și, chiar, un an.
Amici dei Bambini este una dintre cele cinci organizații non-guvernamentale partenere implicate în proiectul „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe.