Reprezentanții a circa 100 organizații ale societății civile (OSC) din Moldova participă la Forumul ”Monitorizarea și evaluarea participativă a serviciilor sociale – mecanism de responsabilizare socială”. Organizațiile participante sunt membri ai Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), membri ai Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD) și organizații care implementează granturi în cadrul proiectului “Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. În cadrul evenimentului participanții discută și analizează CUM POT MONITORIZA ȘI EVALUA PARTICIPATIV serviciile sociale pentru a crește transparența și responsabilitatea autorităților publice în dezvoltarea și furnizarea serviciilor sociale de calitate.
,,Organizațiile societății civile prezintă un potențial incontestabil de a aduce schimbări pozitive în societate. Uniunea Europeană susține eforturile societății civile de a contribui la creșterea eficienței activității instituțiilor publice în sectorul social prin acțiuni de monitorizare și evaluare participativă”, a declarat Marco Gemmer, șeful Sectiei Operatiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. ,,Implicarea activă a cetățenilor în monitorizarea proceselor publice va facilita dialogul cu autoritățile, iar acțiunile întreprinse vor viza necesitățile de actualitate. Astfel, serviciile sociale prestate vor răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile, fiind asigurată inclusiv calitatea acestora.”
Sesiunile din cadrul Forumului au drept scop consolidarea capacităților OSC-lor privind transparența și responsabilitatea autorităților publice în dezvoltarea și furnizarea serviciilor sociale de calitate; consolidarea cunoștințelor despre mecanismul de monitorizare și evaluare participativă și conceptul de responsabilitate socială.
Forumul constituie o platformă de dialog a societății civile menită să sporească implicarea și contribuția OSC la creșterea transparenței și responsabilizarea autorităților la nivel central și local. Planul comun de acțiuni conceptualizat în cadrul Forumului va conține direcțiile de activitate comune pentru anul 2020. Organizațiile implicate în implementarea acestuia vor beneficia de consultanță și suport din partea secretariatelor APSCF și AOPD în vederea implementării instrumentelor de monitorizare și evaluare participativă a serviciilor sociale comunitare și a bunurilor publice.
În cadrul Forumului, participanții au semnat o Rezoluție, disponibilă aici.