Club de presă: Adopția oferă șansa la o familie permanentă

Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF) a organizat un club de presă cu tema: ”Adopția – dreptul fiecărui copil la familie”. Întâlnirea a avut loc astăzi, 3 februarie 2016 în cadrul proiectului: ”Consolidarea capacităților membrilor APSCF pentru un sistem puternic de protecție al copilului în Republica Moldova”, cu susținerea UNICEF și Oak Foundation.

La clubul de presă au fost prezenți Dl. Corneliu Țăruș, șef adjunct al Direcției Protecție a dreptului copilului și adopție din cadrul Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei, Dl. Sergiu Rusanovschi reprezentant UNICEF Moldova și alți invitați.

Secretarul General APSCF, Stela Vasluian a descris în detaliu procedura de adopție națională pe care trebuie să o urmeze potențialii adoptatori. Conform procedurii, întregul proces ar putea dura între 8-9 luni, astfel, putând fi comparat cu o sarcină naturală. Potrivit atât autorităților, cât și părinților adoptivi prezenți la clubul de presă, procedura este relativ funcțională. ”Procedura nu este deloc lungă. În unele situații este nevoie chiar de a prelungi etapa de potrivire dintre cuplul și copilul adoptabil” ne spune Oxana Costandaki, mamă adoptivă și psiholog în cadrul organizației Keystone Moldova.

Candidatul la funcția de avocat al copilului la instituția ombudsmanului, Jana Costachi a vorbit despre importanța respectării interesului superior al copilului, despre importanța consultării opiniei copilului dar și despre asigurarea dreptului la sănătate, supraviețuire și dezvoltare, drepturi consfințite de Convenția ONU pentru drepturile copilului și care ar trebui să fie luate în calcul de fiecare specialist care este implicat în luarea deciziilor pentru un copil adoptabil. ”Copilul, până la o anumită vârstă, nu face diferență dintre o familie biologică și una adoptivă, dar el întotdeauna va simți dacă este iubit sau neglijat”, a argumentat Jana Costachi în intervenția sa.

Președintele APSCF, Mariana Ianachevici a vorbit despre impactul mesajelor din presă, încurajând jurnaliștii să abordeze adopția dintr-o perspectivă pozitivă, ținând cont, întotdeauna, de interesul copilului. ”Chiar și cei mai săraci copii au acces la presă, iar mesajele transmise incorect îi afectează, la fel cum îi afectează și pe potențialii adoptatori care sunt influențați de știrile ce tind să prezinte doar aspecte negative.”

Dl.Țăruș a încercat să găsească o justificare adoptatorilor naționali care nu sunt gata să vorbească deschis despre propria experiență adoptivă, subliniind: ”Din păcate, în Moldova familiile care au adoptat un copil nu se bucură de înțelegere din partea societății, un rol important avându-l jurnaliștii, pe când în țările dezvoltate rudele, prietenii și societatea încurajează și apreciază cuplurile care au înfiat”.

Adopția este o formă juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptat și adoptator, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului, definiție potrivit Legii 99/2010 cu privire la regimul juridic al adopției. Conform datelor prezentate de șeful adjunct al Direcției Protecție a dreptului copilului și adopție din cadrul Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei, în Registrul de stat al adopțiilor, la momentul actual sunt înregistrați 225 adoptatori naționali și 40 internaționali. Totodată, numărul copiilor adoptabili este de 472.