Adopția, cea mai potrivită formă de protecție a copiilor orfani

Adopția este cea mai optimă formă de protecție a copilului aflat în situații de risc, iar prejudecățile precum că procesul de adopție ar fi unul anevoios trebuie spulberate, susțin specialiștii care activează în domeniul adopțiilor naționale și internaționale din Republica Moldova.

În acest context, cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei autoritățile publice locale și centrale, organizații neguvernamentale, părinți care au înfiat copii și reprezentanți ai mass-media s-au întâlnit în incinta Primăriei Chișinău în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Adopția națională: prejudecăți și realități”, organizat de Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copiilor (DMPDC).

Potrivit datelor prezentate de DMPDC, numărul copiilor adoptați în municipiul Chișinău anul trecut este în scădere față de anul precedent. Acest aspect se datorează și faptului că în Republica Moldova sunt puțini copii cu statut adoptabil. Unul dintre împiedimentele care stau în calea adopțiilor este mitul despre dificultatea de adaptare a copiilor de vârstă mai mare.

Zinaida Scripnic, părinte adoptiv din municipiul Chișinău, și-a dorit să înfieze un copil de vârstă fragedă, ca să nu țină minte micuțul momentul când a apărut în familia lor. „După ce am depus cerere, copilul care mi-a fost propus era măricel. Însă, în momentu din care l-am văzut am înțeles că vârsta nu contează. De la prima întâlnire, copilul i-a zis soțului tată, iar pe mine, peste ceva timp, m-a numit mamă. Copilul la început era timid, dar după un an de zile de când se află în familia noastră, el a devenit mai deschis, chiar se implică în toate activitățile de la grădiniță”, povestește Zinaida.

Un alt aspect al prejudecăților legat de adopție ar fi faptul că procedura este una anevoioasă. Stela Vasluian, directorul ONG-ului „Amici dei Bambini” și președinta APSCF, a menționat că acest mit trebuie spulberat prin promovarea exemplelor de succes și de încurajat cât mai mulți părinți, majorând astfel șansele copiilor la o familie.

„Fiecare copil are dreptul să trăiască într-o familie, iar în cazul copiilor orfani şi rămaşi fără îngrijire părintească, doar adopţia le poate garanta dreptul legal de a deveni fiul sau fiica legitimă a unor părinţi. Adopția este actul juridic prin care se stabilește legătura de filație dintre copilul adoptabil și părinții adoptivi. De multe ori, adoptatorii consideră că adopția presupune o procedură anevoioasă, dar după o zi de instruiri, aceștia își schimbă radical părerea. Este adevărat că, cele 15 ore de instruire pentru potențialii adoptatori pot părea puţine, având în vedere multitudinea de subiecte care se cer a fi abordate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm nici de importanţa serviciilor de suport post-adopţie, la care adoptatorul ar trebui să aibă acces, odată ajuns cu copilul acasă”, a opinat Stela Vasluian.

Președinta APSCF a mai specificat în cadrul mesei rotunde că pentru o mai bună imagine a adopţiei în Republica Moldova, „atât în rândurile potenţialilor adoptatori cât şi a societăţii în general, este suficient un singur lucru: ca fiecare specialist implicat să respecte cu sfinţenie principiile pe care se bazează adopţia: centralitatea copilului, dreptul acesta de a trăi şi şi a fi educat într-o familie, non discriminarea, informarea copilului şi nu în ultimul rând, celeritatea. Principiul celerităţii trebuie notat cu litere mari şi evidenţiate pe toate dosarele şi acţiunile a căror finalitate este garantarea dreptului copilului la familie”.

Potrivit datelor statistice, la momentul actual în Republica Moldova sunt 388 copii cu statutut de adoptabilitate. Dintre aceștia, 208 pot fi adoptaţi inclusiv la nivel internațional.