APSCF a desemnat câștigătorii trofeului ”Alexandra Grajdian” pentru curaj și inovație în educație incluzivă

Grădinița „Regina Maria” din or. Ialoveni și Liceul ”Mihai Eminescu” din or. Căușeni au primit Trofeul”Alexandra Grajdian”, iar alte 8 instituții educaționale din țară au fost distinse cu diplome și premii pentru curaj și inovație în educație incluzivă. Premiile au fost acordate de Alianța ONG-lor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei /APSCF/ în cadrul Galei Educației Incluzive.

Daniela Mămăligă, președinta CC APSCF, a felicitat toate instituțiile premiate, subliniind importanța oferirii șanselor egale fiecărui copil în educație, indiferent de provocările cu care se confruntă. „Aceste premii sunt un semn de apreciere din partea societății civile  pentru angajamentul și dedicarea demonstrată în promovarea educației incluzive, contribuția la crearea unui sistem educațional accesibil și echitabil pentru toți copiii din Republica Moldova”, a declarat dna Mămăligă.

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicarea lor în asigurarea dreptului la educație a tuturor copiilor, indiferent de nevoile pe care le au, creându-le mediul în care ei să se simtă bine și să-și realizeze pe deplin potențialul.    

Printre grădinițele și școlile premiate cu diplome pentru rezultatele remarcabile obținute în promovarea și implementarea educației incluzive, sunt următoarele:

– Creșa – Grădinița nr. 4 „Zâmbetul”, or. Cahul

– Instituția de Educație Timpurie nr. 37 din mun. Bălți

– Liceul Teoretic ,,Meșterul Manole” s. Sălcuța, r. Căușeni

– Liceul Teoretic „ Nicolae Bălcescu”, com. Ciorescu, mun. Chișinău

– Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, com. Pîrlița, r. Ungheni

– Liceul Teoretic „Ioan Sârbu”, s. Ignăței, r. Rezina

– Gimnaziul „Popeasca”, s. Popeasca, r. Stefan Vodă

– Gimnaziul rus „Dimitrie Cantemir”, or. Ștefan Vodă

În acest an, pentru prima dată, Concursul ”Alexandra Grajdian” a fost organizat separat pentru grădinițe și școli.. Criteriile de selecție pentru concurs au fost următoarele: inovația și pledoaria în promovarea educației incluzive, , cooperarea cu părinții și comunitatea, diseminarea bunelor practici în domeniu, acordarea de servicii de suport pentru copiii din familiile refugiate din Ucraina, etc. În total, în anul curent, au fost recepționate 50 de aplicații din întreaga țară.

Trofeul „Alexandra Grajdian” reprezintă o inițiativă a organizațiilor membre APSCF, fiind acordat în memoria Alexandrei Grajdian, personalitate marcantă în domeniul protecției drepturilor copiilor  și  o promotoare a educației incluzive.