Refugiații și cetățenii moldoveni dobândesc noi abilități

Refugiații din Ucraina care au găsit adăpost în Republica Moldova, alături de cetățenii moldoveni, dobândesc noi profesii care le vor îmbunătăți șansele de integrare, coeziune socială și independență economică. Această oportunitate este oferită de Asociația Obștească „Alternative Sociale” din raionul Ungheni, care și-a redirecționat eforturile în sprijinul acestor persoane.

Proiectul „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”, finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, oferă o gamă variată de cursuri profesionale adaptate nevoilor și intereselor participanților. Asociația „Alternative Sociale” facilitează accesul la aceste cursuri, oferind o șansă reală de reconversie profesională și de îmbunătățire a perspectivelor de integrare pe piața muncii. Proiectul este implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH) și alte cinci ONG-uri din țară.

Oportunități diverse pentru reconversie profesională

Programul oferă o gamă variată de cursuri profesionale adaptate nevoilor și intereselor participanților cum ar fi: patiserie, frizerie, sau orice altceva ce prezintă interes pentru beneficiari. Costurile cursurilor sunt acoperite de Asociația „Alianțe Sociale” prin intermediul proiectului finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. Totodată, asociația își propune să sprijine absolvenții cursurilor în achiziționarea echipamentelor necesare practicării noii meserii sau să le ofere asistență în obținerea de fonduri din alte surse. Aceste oportunități le permit să facă față provocărilor pieții de desfacere și să reducă nivelul de vulnerabilitate. Totodată, acestea  asigură o coeziune sporită în comunitate. 

Integrarea socială a copiilor 

Pe lângă programele dedicate adulților, proiectul acordă o atenție deosebită integrării sociale a copiilor refugiați și a celor din familii moldovenești vulnerabile. Familiile beneficiază de asistență medicală, de suport financiar și de programe de coeziune socială. Copiii sunt integrați în sistemul educațional, beneficiind de educație de calitate și de șansa de a-și dezvolta potențialul. De asemenea, participă la diverse activități extrașcolare și comunitare, inclusiv cursuri de engleză, fitness, baschet, pictură, canto și Zumba Kids. Familiilor și copiilor le sunt prezentate opțiunile, iar asociația are grijă să achite costurile necesare. Proiectul organizează excursii pentru copii în afara țării, oferindu-le oportunități de descoperire și socializare. De asemenea, copiii participă la concursuri cu premii și la diverse evenimente din comunitate. 

Asociația „Alternative Sociale” prin intermediul proiectului are un impact semnificativ în viața refugiaților și a cetățenilor moldoveni din raionul Ungheni. Prin oferirea programelor de integrare socială, proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții acestora și la construirea unui viitor mai stabil.

„Alternative Sociale” este una dintre cele cinci organizații non-guvernamentale partenere implicate în proiectul „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.