Găsesc susținerea de care au nevoie pentru a se integra în comunitate. Sute de refugiați din Ucraina și persoane vulnerabile din regiunea de nord a Republicii Moldova sunt ajutați de Asociația Obștească DEMOS în procesul de incluziune socială, datorită proiectului „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” implementat în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA).
Alături de ei, pentru a le oferi ajutor juridic
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt complexe și cuprind mai multe aspecte. Unul dintre cele mai importante servicii de sprijin pe care A.O. DEMOS îl oferă este obținerea protecției temporare pentru refugiații fugiți din calea războiului. Datorită acestui fapt, este facilitat accesul la serviciile publice și sunt asigurate drepturile și resursele necesare pentru o integrare socială mai bună. De aceste servicii deja au beneficiat aproape 300 de refugiați din Ucraina.
Sprijin cuprinzător și personalizat pentru integrarea socială
Crearea unor condiții de facilitare a integrării refugiaților și a localnicilor vulnerabili în realitățile comunității cuprind o serie de alte activități ce vizează atât maturii, cât și copii. Printre acestea se numără cursurile de limbă română, suportul în procesul de integrare în sistemul educațional, activitățile ludice pentru copii, dar și sprijinul pe care specialiștii asociației îl oferă copiilor pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La rândul lor, maturii sunt încurajați să își asigure independența financiară, găsindu-și un loc de muncă.
Activități de coeziune socială
Beneficiari din aceleași raioane s-au bucurat de o serie de activități de coeziune socială. Sute de copii s-au apropiat și mai mult de cultura și comunitatea în care cresc, datorită excursiilor, vizitelor la muzee și teatru, dar și altor activități desfășurate de asociație. Aceste inițiative au contribuit la îmbunătățirea calității vieții și la integrarea beneficiarilor în societatea moldovenească.
Asistență psihologică
Evenimentele nefaste ce i-au făcut să se refugieze în Republica Moldova și interacțiunea cu un nou mediu au consecințe psiho-emoționale profunde. Potrivit psihologului A.O. DEMOS, Viorica Orac, de cele mai dese ori, aceștia se confruntă cu stări de anxietate și depresie. Pentru a combate aceste stări și a le facilitat procesul de incluziune, în cadrul proiectului au fost organizate ședințe de asistență psihologică pentru beneficiari din 5 raioane din Nordul țării: Briceni, Ocnița, Dondușeni, Râșcani și Edineț.
Proiectul „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” este implementat în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA). În Moldova, proiectul este coordonat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), împreună cu 5 parteneri de implementare (ONG-uri): Amici dei Bambini Moldova (AiBi), Asociația Obștească DEMOS, Asociația Obștească „Alternative Social”, Parteneriate pentru fiecare copil (P4EC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIIDC).