Prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în Republica Moldova

Un nou proiect, parte a programului de granturi în cadrul proiectului “Împreună pentru o Educație de Calitate” implementat de APSCF cu suportul financiar al Liechtenstein Development Service (LED), a fost lansat de Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din mun. Ungheni pe 17 noiembrie 2022.

Proiectul „Toleranța oferă Șansa. Diminuarea fenomenului bullying în Gimnaziul Cetireni, r. Ungheni” are scopul de a crește conștientizarea comunității școlare despre impactul negativ al acestui fenomen, preluarea și aplicarea bunelor practici în acest domeniu, crearea la nivel de școală a unui sistem de prevenire și soluționare a cazurilor de bullying, dar și organizarea activităților de informare și sensibilizare în rândurile elevilor, părinților și cetățenilor satului despre acest fenomen.

La evenimentul de lansare, la care au participat pedagogi și elevii Gimnaziului, reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile, Managerul Proiectului, Constantin Stratulat, a menționat că implementarea acestuia oferă modele și soluții bune de învățat și de preluat, astfel pășind spre o societate mai bună, mai tolerantă.  

Directoarea Gimnaziului Cetireni, Elena Gorincioi, a vorbit despre cazuri de bullying, cu care s-a confruntat și pentru care a fost identificată o soluție, menționând, totodată, că pentru pedagogi este un fenomen nou, mai puțin cunoscut, iar Proiectul „Toleranța oferă Șansa. Diminuarea fenomenului bullying în Gimnaziul Cetireni, r. Ungheni” îi va ajuta pe pedagogi să cunoască mai bine acest fenomen, iar cel mai important îi va ajuta să gestioneze corect, profesionist cazurile de bullying!

Primarul localității, Ana Dicusar a salutat lansarea proiectului, care va avea drept grup țintă copiii și cadrele didactice ale Gimnaziului Cetireni, iar Olga Popa, șef-adjunct al Direcției Educație Ungheni s-a referit la fenomenul bullying întâlnit în școală și necesitatea gestionării lui corecte.

Proiectul „Toleranța oferă Șansa. Diminuarea fenomenului bullying în Gimnaziul Cetireni, r. Ungheni” este implementat de AO Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din mun. Ungheni și este parte a Proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, implementat de AO „Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei” (APSCF) și este finanțat  de Fundația Internațională „Liechtenstein Development Service” (LED).

Proiectul va fi implementat în perioada 01.11.2022 – 31.07.2023.