Locuința socială asistată – un spațiu care favorizează schimbarea

Începând cu 2006, asociația obștească DEMOS oferă găzduire temporară în spații bine amenajate tinerilor social-vulnerabili din localități rurale și celor proveniți din sistemul de protecție. DEMOS dispune de un spațiu numit „Locuință socială asistată” de timp semi-autonomie, cu o capacitate maximă de 12 paturi, în care 3 pedagogi sociali asistă tinerii în procesul de formare și dezvoltare a deprinderilor de viață și a abilităților sociale, prin consiliere individuală și de grup.

Schimbările, deși se întâmplă greu, nu se lasă mult așteptate. Beneficiarele serviciului cunosc zi de zi o lume nouă, diversă, plină de provocări, dar și de oportunități. Trebuie doar să învețe să le prindă și să nu rateze șansele pe care le oferă acest serviciu.” – Viorica Orac, psiholog

În prezent, centrul găzduiește 9 fete din regiunea de nord a țării. Fiecare dintre ele urmează un plan individualizat de servicii, de realizarea căruia se îngrijește o echipă multidisciplinară: psihologul, asistentul social, un jurisconsult, pedagogii sociali.

„Noi avem nevoie de sprijin pentru a ne schimba situația, vrem să fim cetățeni cu un statut social mai bun!” – Ana, beneficiară

Planurile de viitor ale asociației include deschiderea unui centru de zi pentru copiii în situație de risc, pe care să îi ajute cu servicii de integrare socială și școlară. Asociația are deja resurse pentru deschiderea centrului, lipsindu-le doar spațiul. Le dorim succes în eforturile lor de a transforma viitorul copiilor!

Sursa: AO DEMOS