Ședința Consiliului ONG cu Agenția Servicii Publice

La 29 mai 2019, reprezentanții Consiliului ONG (al cărui membru este și APSCF) au avut o ședință de lucru cu reprezentanții direcției înregistrări organizații necomerciale din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP).

Discuțiile s-au axat pe câteva din provocările cu care se confruntă constituenții Consiliului ONG precum: înregistrarea și operarea modificărilor la statut, cuantumul taxelor percepute pentru furnizarea informației de către centrele multifuncționale ASP precum și modalitatea de calculare a acestora, dar și alte aspecte care influențează mediul de activitate al organizațiilor necomerciale.

În scurt timp urmează a fi elaborată o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite taxele pentru organizațiile necomerciale. La elaborarea acesteia Consiliul ONG va interveni prin acțiuni de advocacy în vederea stabilirii unor taxe rezonabile, ținând cont de scopul non-profit al organizațiilor sectorului neguvernamental.

În vederea conformării cu rigorile fiscale, reprezentanții ASP au recomandat organizațiilor necomerciale care dețin un număr de înregistrare de tip vechi (cod fiscal din 7 cifre), să depună o cerere gratuită la unul din centrele multifuncționale ASP pentru atribuirea unui cod fiscal nou din 13 cifre.

Ședința s-a încheiat cu propunerea de a organiza ședințe periodice de informare reciprocă, în vederea consultării în chestiuni ce țin de particularitățile sectorului non-profit, precum și discutarea problemelor practice cu care se confruntă atât specialiștii ASP, cât și reprezentanții sectorului nonprofit, în activitatea de înregistrare și evidență a organizațiilor necomerciale.

Textul integral al comunicatului de presă poate fi consultat aici.