Costul mediu per an pentru întreținerea unui copil aflat într-o instituție rezidențială din Republica Moldova constituie aproape 50 mii lei, arată datele unui raport realizat de Ministerul Muncii și Asociația LUMOS Moldova. Astfel, statul achită 42 mii lei pentru un copil orfan/rămas fără îngrijire părintească din școlile de tip internat (la nivel central), iar pentru cei de la nivel local suma e de 29 mii lei.
Pentru un copil din școli-internat de tip sanatorial, costurile per an ajung la 38 de mii, pentru cel din școli-internat speciale- 45 mii lei, iar pentru cel din școli-internat auxiliare – 44 mii lei.
În centrele pneumologice de reabilitare pentru copii, costurile per an pentru un copil aflat la întreținere se ridică la 51 mii lei, iar pentru cel aflat în centrele de plasament și reabilitare pentru copiii de vârstă fragedă – 71 mii lei.
În comparație, costul per an pentru un copil plasat în servicii substitutive de tip familial, cum ar fi adopția și tutela e de 7 mii lei, pentru cel din casă de tip familial- 18 mii lei, iar pentru cel din Asistență parentală profesionistă statul cheltuie 24 mii lei.
Pentru un copil aflat în centrele de zi, din bugetul statului se ia 13 mii lei, pentru copilul cu dizabilități plasat în centre de zi – 22 mii lei. Costul per copil pentru acces la învățământul preșcolar -12 mii lei, iar costul per copil al unei intervenții de asistență socială într-o familie pentru a preveni separarea- doar 3 mii lei.
Potrivit raportului, dacă Moldova nu ar fi inițiat un proces de dezinstituționalizare și ar fi continuat să plătească costurile de îngrijire rezindețială pentru 13.000 de copii timp de 12 ani, costurile ar fi constituit 640 milioane euro, pe când costurile unui sistem social nou de servicii bazate pe comunitate ar constitui 160 milioane euro.