Chișinău, 4 iunie 2014, Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei APSCF și ChildPact în cadrul Proiectului „Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre”, organizează conferința de presă ”Dezinstituţionalizarea – proces, ce trebuie dus pînă la capăt”.
Evenimentul va avea loc în data de 5 iunie, cu începere de la ora 11.00, în incinta Agenției de Presă ”Info Prim Neo” (IPN) pe adresa str. A. Pușkin 22 (Casa Presei).
În cadrul conferinței, APSCF urmează să lanseze direcțiile și mesajele cheie relative viitorului protecției copilului în Republica Moldova, care, în scurt timp, începe un nou ciclu de reforma.
APSCF propune actualilor şi viitorilor guvernanți, parlamentari, aleșilor locali de la toate nivelele precum și întreagii societăți: 1) să acorde atenție sporită copiilor instituționalizați cu vârsta de 0-3 ani și copiilor cu dizabilități; 2) să investească tot mai mult în serviciile de prevenire a separării de părinți, iar pentru cazurile care nu mai pot rămâne în familie 3) să dezvolte servicii alternative instituționalizării; 4) să îmbunătățească mecanismul de referire în sistemul de protecție a copilului și 5) să investească în profesionalismul personalului din sistemul de protecție a copilului.
În același timp, APSCF consideră că, în condițiile de criză economică, redirecționarea economiilor de buget către serviciile de prevenire și de îngrijire alternativă bazată pe familie, ar fi o soluție, iar inovațiile, bazate pe dovezi științifice și implementate cu asistența societății civile, ar îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor prietenoase copilului și familiei. Toate aceste investiții, alături de o cultură generală de intoleranță la instituționalizare, pot deveni acea piatră de temelie într-un sistem de protecție prietenos copilului.
APSCF consideră că Ziua de 1 iunie este și trebuie să fie fiecare zi din an și mizează pe angajamentele actualilor și viitorilor politicieni și guvernanți de a ține cont în platformele electorate și programele de guvernare – de promovarea și respectarea drepturilor copiilor.
Proiectul „Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre” este finanţat de Ministerul Român al Afacerilor Externe, prin Programul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare și este implementat de UNDP – BRC (Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite – Centrul Regional din Bratislava) și este implementat de Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Coaliţia pentru Protecția copilului din Armenia, Organizaţia Reliable Future din Azerbaijan, World Vision Georgia și APSCF Moldova.
ChildPact este o coaliție de rețele naționale de ONG-uri pentru protecția copilului care militează pentru cooperare regională la nivel inter-guvernamental și al societății civile, pentru a identifica bune practici și soluții eficiente pentru asigurarea bunăstării copiilor. Mai multe informații despre ChildPact pe www.childpact.org .
Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF), constituită la 5 martie 2002, este un for de ONG-uri naţionale şi locale care plasează interesul superior al copilului şi familiei pe prim plan al acţiunilor sale. În 2014 APSCF are în componenţa sa 116 ONG-uri locale şi naţionale în domeniu, manifestându-se printre membrii societăţii civile ca important actor în dezvoltarea şi promovarea politicilor la nivel de ţară în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei. Mai multe informaţii despre APSCF pe www.aliantacf.md
Persoana de contact – Natalia Sicinschi, Secretar APSCF. Telefon +373 22 260 628, +373 69 306 141, e-mail office@aliantacf.md