Activități de coeziune socială la Leova

Refugiați din Ucraina și localnici din raionul Leova sunt, periodic participanți ai acțiunilor de coeziune socială, organizate de Asociația Obștească ”Forța susținerii”, cu suportul APSCF, prin intermediul proiectului  „Consolidarea coeziunii între refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Republica Moldova”, susținut financiar de Caritas Austria.

Astfel copiii refugiați din Ucraina și cei din raionul Leova au avut posibilitatea să participe la 2 activități de socializare. La Grădinița Nr. 2 ,,Romanița,, din orașul Leova copiii cu vârsta între 2 și 7 ani au participat la un Show cu bule de săpun. Angela Țăranu, directoarea Instituției de educație timpurie nr.2 ,,Romanița,, a menționat că această acțiune contribuie la sporirea unității în rândul băștinașilor și persoanelor strămutate forțat, dar și a sprijinului reciproc și a ospitalității față de cei care au găsit un refugiu în Leova. Și copiii mai mari din localitate au putut participa la activități distractive. Pentru aceștia a fost organizat un Show chimic la Centrul de Tineret din Leova. Ion Calalb, managerul Centrului a încurajat tinerii să se implice în activitățile care îi ajută să lege prietenii frumoase.  La aceste activități au participat 50 de copii și tineri din localitate și refugiați din Ucraina, stabiliți cu traiul în Leova.

O altă activitate organizată de AO ”Forța susținerii” în cadrul proiectului a fost dedicată familiilor de refugiați din Ucraina și localnicilor care educă copii cu nevoi speciale. Cei 28 participanți au discutat despre problemele cu care s-au confruntat în 2023, rezultate importante obținute, dar și rolul ONG-urilor care au venit în susținerea lor. Daniela, mamă a unui copil cu dizabilități a apreciat susținerea și aportul din partea ONG-lor care implementează proiecte în raionul Leova și care au contribuit la asigurarea necesităților emoționale ale copilului ei. Svetlana, refugiată din Ucraina a menționat activitățile suportive organizate în cadrul proiectului, care a ajutat-o pe ea, dar și pe familia ei să-și mențină echilibrul emoțional.

În cadrul evenimentului maturii au avut posibilitatea să se antreneze cu entuziasm într-un master-class culinar de pregătire a plăcintelor. Evenimentul s-a desfășurat în casa gospodarilor Angela și Mihai Prepeliță din Leova. În cadrul evenimentului refugiații și băștinașii au descoperit o modalitate unică de comunicare și conexiune. Fiecare etapă a procesului de coacere a devenit un prilej de comunicare, o ocazie de a învăța unii de la alții, de a împărtăși si a descoperi asemănări surprinzătoare. Master-class-ul a finalizat cu degustarea plăcintelor și a sarmalelor din cuptor.

Asociația Obștească ”Forța Susținerii” a mai organizat și un workshop de confecționare a lumânărilor de Crăciun. Evenimentul a fost dedicat în mod special refugiaților și părinților copiilor cu dizabilități din raionul Leova, o comunitate care, în ciuda provocărilor, continuă să-și ducă viața cu demnitate și curaj. În cadrul workshop-lui, moderatorii Natalia și Ion Calalb au împărtășit celor 35 de participanți tehnici și secrete în confecționarea lumânărilor de Crăciun, oferind nu doar o activitate creativă, ci și un prilej de socializare, comuniune și sprijin reciproc.

Toate aceste activități au fost posibile datorită proiectului „Consolidarea coeziunii între refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Republica Moldova” implementat de către Forța Susținerii în parteneriat cu APSCF cu suportul financiar acordat de Caritas Austria.