Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație

Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (GAWE) este un eveniment care se organizează simultan în fiecare an în 100 de țări din toată lumea, și își propune sensibilizarea cetățenilor, autorităților, donatorilor și altor actori implicați în protecția socială în privința subiectului educației.

2018

Între 23-27 aprilie 2018, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) a organizat Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație, având ca scop responsabilizarea guvernului și a societății civile pentru îndeplinirea Obiectivului 4 de Dezvoltare Durabilă „Educație de Calitate”. Tema evenimentului din anul 2018 a vizat importanța finanțării domeniului educației, încurajarea implicării și participării civice și apelul către autorități de a-și ține promisiunile privind implementarea Agendei 2030 și îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate.

În săptămâna dedicată #GAWE2017, echipa APSCF a organizat următoarele acțiuni:

  • responsabilizarea Guvernului pentru finanțarea educației incluzive, prin elaborarea, prezentarea și promovarea documentului de poziție „Promovarea educației incluzive în Republica Moldova: obiective clare, angajamente puternice, politici responsabile”
  • plasarea pe agenda publică a subiectelor educaționale, prin lansarea unui spot video privind domeniul educației, organizarea unor întâlniri cu media (conferința de presă, apariții TV/radio) și a unei campanii de promovare pe social media
  • sesiunea de informare a studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” privind GAWE
  • masa rotundă „Finanțarea în educație: priorități, necesități, realitate”, în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum: finanțarea în educație, aspecte privind finanțarea educației incluzive, provocările și bunele practici ale parteneriatului educațional.

Resurse media

  • Documentul de poziție „Promovarea educației incluzive în Republica Moldova: obiective clare, angajamente puternice, politici responsabile” – descarcă format .pdf aici
  • Press kit – descarcă format .pdf aici
  • Infograficul despre momentele cheie ale implementării educației incluzive in Moldova – descarcă format .jpg aici
  • Imagini tematice pentru ilustrarea materialelor despre Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (GAWE) – decarcă format .jpg , aici, aici, aici, aici, aici și aici

2017

În perioada 8-12 mai 2017, APSCF a desfășurat Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație printr-o campanie online pentru familiarizarea publicului privind specificul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu accent pe explicitarea și diseminarea informației despre Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate. În timpul acestei săptămâni, au fost promovate mesaje privind dreptul tuturor copiilor la educație de calitate, dreptul tuturor copiilor de a merge la grădiniță și dreptul cadrelor didactice pentru formare continuă pentru asigurarea unui mediu incluziv în școli și grădinițe pentru toți copiii.

În cadrul GAWE, la 10 mai 2017, APSCF a organizat evenimentul de lansare a studiului sociologic ”Implementarea educației incluzive în Republica Moldova”, la care au participat reprezentanții CRAP, SAP, membrii APSCF, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media. Mulțumim Keystone Moldova, tuturor celor care au contribuit la cercetare – în special autorilor Ludmila Malcoci și Inga Sinchevici, și celor care ne-au oferit informații și ajutor în cercetările de teren – Viorica Marț (Ministerul Educației) și Virginia Rusnac (CRAP).

Cercetarea ”Implementarea educației incluzive în Republica Moldova” analizează impactul implementării educației incluzive în țara noastră și impactul pe care implicarea ONG-urilor l-a avut în implementarea educației incluzive în cele 60 de școlile pilot. ONG-urile care au susținut pilotarea educației incluzive, cu acordul și susținerea Ministerului Educației, sunt: Lumos Moldova, CCF, Keystone Moldova, Centrul Speranța, Femeia și Copilul: Protecție și Sprijin. Rezultatele cercetării au condiționat elaborarea recomandărilor privind promovarea educației incluzive în RM. Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului „Dinamizarea Procesului de Educație Incluzivă în Republica Moldova, finanțat de Global Campaign for Education.

2014

Prima ediție a Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație a fost desfășurată în anul 2014, scopul acțiunii fiind sensibilizarea și informarea societății cu privire la dreptul copiilor cu dizabilități la educație într-un mediu incluziv, prin desfășurarea campaniei  „Drepturi egale – Oportunități egale. Educație pentru toți”.