Servicii esențiale pentru persoane refugiate: protecție, educație, incluziune

Copii și adulți refugiați beneficiază de sprijin integrat și adaptat nevoilor lor printr-un proiect umanitar aflat în derulare, care răspunde eficient provocărilor cu care se confruntă persoanele refugiate din Ucraina și cetățenii din țări terțe. În perioada iunie 2023 – mai 2025, activitățile desfășurate au vizat protecția, educația, incluziunea socială, suportul psihosocial și facilitarea accesului la piața muncii, contribuind semnificativ la consolidarea rezilienței acestora.

Sprijinul este oferit printr-o gamă largă de intervenții, precum: integrarea copiilor refugiați în școli și grădinițe; servicii de sprijin psihosocial, consiliere și educație parentală pentru familii; facilitarea accesului adulților la piața muncii și la servicii de suport; instruirea cadrelor didactice în domeniul incluziunii și consolidarea capacităților sistemului educațional.

Totodată, proiectul urmărește întărirea capacității comunităților locale de a răspunde eficient nevoilor refugiaților, prin oferirea de servicii sociale, vouchere, consiliere profesională și promovarea unor mecanisme de protecție durabilă.

Proiectul „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” este implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF), în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH) și cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe (AA).

Este important de menționat că proiectul este în desfășurare și va continua și în anul următor, extinzând sprijinul acordat persoanelor refugiate și comunităților gazdă, prin noi acțiuni menite să susțină incluziunea și protecția pe termen lung.

La nivel local, activitățile sunt implementate în parteneriat cu următoarele organizații neguvernamentale: „Parteneriate pentru fiecare copil”Keystone MoldovaAmici dei Bambini MoldovaCentrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, „Alternative Sociale” Ungheni și Asociația Obștească „DEMOS” Edineț.