Îi ajută să țină piept stresului și să construiască relații blânde în familie

Peste 200 de familii refugiate din Ucraina și băștinașe, stabilite în municipiul  Chișinău, dar și în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, beneficiază de un program de educație parentală. Atât părinții, cât și copiii participă la „Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina”, dezvoltat de Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPCF). Cursul creat, dar și activitățile programului se desfășoară în cadrul proiectului „Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict” finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF, în parteneriat cu 5 ONG-uri din Republica Moldova, inclusiv PPFC.

Un program pentru parentingul receptiv și sensibil

„Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina” reprezintă un curs de două zile, structurat în 4 sesiuni cu părinții, inclusiv sesiuni comune părinte-copil, care vor contribui la reducerea stresului și asigurării stării de bine a părinților, la încurajarea parentingului receptiv și sensibil, precum și la sprijinirea familiilor pentru a-și consolida relațiile și pentru a petrece mai mult timp împreună, într-un mediu încurajator și distractiv. De asemenea, programul dat conține, inclusiv activități pe care părinții le pot încerca de sine stătător acasă, la fel acesta încurajează participanții la grup să păstreze legătura între ei, între sesiuni și după finalizarea acestora pentru crearea unui grupul de suport, etc.

Mai mulți formatori, mai mulți beneficiari

Pentru a cuprinde un număr cât mai mare de beneficiari ai programului, PPCF a organizat câteva sesiuni de formare a specialiștilor ce implementează programul. Începând cu decembrie 2023, de traininguri au beneficiat 20 de cadre didactice și asistenți sociali din cele trei regiuni menționate. Viitorii practicieni urmează să desfășoare programul în localitățile lor, astfel contribuind la susținerea familiilor strămutate și consolidarea relațiilor pozitive cu copiii lor.

„Acest program inedit a reușit să contribuie la îmbunătățirea stării de bine a familiilor și să consolideze relațiile între părinți, bunei și copii, care trec prin situații de stres și nu pot, deseori, face singuri față problemelor cu care se confruntă. Ne apropiem de finalul proiectului și în acest sens ne-am propus să extindem numărul de practicieni formați, pentru a multiplica practicile bune și a da posibilitatea unui număr mai mare de copii și părinți să beneficieze de program, chiar și după finalizarea proiectului, ținând cont și de numărul mare de solicitări din partea participanților, ”  

Familii mai receptive și mai unite

Programul a fost desfășurat în Republica Moldova în perioada decembrie 2023 – iunie 2024. Prin intermediul acestuia au fost susținute 250 familii strămutate și băștinașe, dintre care cca 400 copii și cca 250 părinți din municipiul  Chișinău și în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă. Părinții sunt încurajați să aibă grijă de starea lor emoțională și psihologică, dar și să cunoască modalitățile de îngrijire a copiilor în situații de criză și să-și ajute copiii să-și înțeleagă emoțiile. Programul încurajează dezvoltarea relațiilor receptive între părinte și copil.

A.O. „Parteneriate pentru fiecare familie” este una dintre cele 5 ONG-uri ce dezvoltă și implementează programe și activități pentru refugiați și băștinași  în cadrul proiectului „Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict” finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF.