VOLUNTARIAT PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina (ASCHF din Peresecina) a implementat, în premieră, un program de voluntariat care promovează colaborarea între tinerii voluntari și tinerii cu dizabilități din Raionul Orhei, oferindu-le voluntarilor oportunitatea de a aduce o schimbare reală în comunitate.


Etapele programului de voluntariat

În perioada noiembrie – decembrie 2023, voluntarii au beneficiat de un curs gratuit de instruire privind sprijinul pentru tinerii cu dizabilități, iar, între ianuarie și aprilie curent, aceștia au participat la diverse activități practice de voluntariat. În luna iunie, voluntarii sunt invitați la un curs de abilitare profesională pentru coordonatori de voluntari, pregătindu-i pentru viitoarele ediții ale programului de voluntariat din Raionul Orhei. Pentru mai multe informații despre programul de voluntariat, vizitați www.aschf-peresecina.md


Activități realizate

Între ianuarie și aprilie curent, ASCHF din Peresecina a realizat 50 de activități de voluntariat în 7 servicii sociale de tip „Casă Comunitară” și „Locuință Protejată” din Raionul Orhei (satele Lucășeuca, Ciocîlteni, Bolohan, Zorile, Mălăiești și orașul Orhei).

Activitățile au inclus:

  • vizite la circ și cinema;
  • ateliere handmade și de culinărie;
  • activități sportive și de socializare;
  • plantare de arbori, arbuști și flori;
  • evenimente publice cu genericul „Ziua ușilor deschise”;
  • excursii la atracții turistice locale.

Vă invităm să vizionați materialul video elaborat în cadrul proiectului, care surprinde momentele cheie ale activităților de voluntariat și impactul acestora: [link].


Impactul programului de voluntariat

ASCHF din Peresecina a semnat 15 acorduri de parteneriat cu instituții de învățământ, centre de tineret și ONG-uri, contribuind la asigurarea durabilității și vizibilității programului de voluntariat.

Peste 150 de persoane au participat la activitățile practice de voluntariat, dintre care 45 de persoane cu dizabilități mintale și fizice.

Activitățile de voluntariat și evenimentele publice „Ziua ușilor deschise” au oferit comunității din Raionul Orhei o ocazie unică de a înțelege și de a se implica în sprijinul tinerilor cu dizabilități mintale.


Impresiile participanților

Mi-a plăcut mult, a fost experiență minunată și cel mai satisfăcător a fost să-i văd pe beneficiari atât de entuziasmați și încântați și ce emoții sincere au avut! M-am simțit împlinită să-i văd fericiți. Vă mulțumesc pentru o asemenea oportunitate!” (Ludmila G., voluntară ASCHF din Peresecina)

Sunt mândră să fiu parte a acestui efort nobil și să văd impactul pozitiv pe care îl aveți în comunitatea noastră!” (Felicia M., voluntară ASCHF din Peresecina)

Le mulțumim voluntarilor și organizatorilor din tot sufletul, pentru noi a fost o experiență nouă și o activitate foarte frumoasă, va rămâne o amintire de neuitat.” (Serghei P., beneficiar)

Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul  proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.  

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS