Daria este mama a 4 copii sănătoși și plini de viață – așa cum apar în această poză. Cei mai mari merg la școală, iar cel mic, de doar 10 luni, se bucură de căldura și atenția mamei. Și Daria, și copii au parte de liniște și … pace.
Însă, viața celor 5 nu întotdeauna a fost așa. Daria și copiii ei sunt refugiați din Ucraina.
AJUNSĂ ACASĂ I-A GĂSIT PE TOȚI GRĂMĂJOARĂ – O AȘTEPTAU PLINI DE FRICĂ
Daria este originară din Moldova și în februarie anul trecut a venit aici ca să aibă grijă de mama ei bolnavă, care este imobilizată la pat. Copiii au rămas în Ucraina, regiunea Poltava, r-nul Semionovschii, s. Oboloni. Femeia își amintește cu groază de momentul în care a aflat că în Ucraina a început războiul. Imediat și-a luat bilet la autobuz. În cap avea doar un gând – să-și găsească copiii vii și nevătămați. Drumul spre casă – care a durat doar câteva ore – i s-a părut o veșnicie. Ajunsă acasă i-a găsit pe toți grămăjoară – o așteptau plini de frică.
Soțul Dariei, ucrainean de origine, cu care femeia s-a căsătorit când a venit din Moldova la muncă în Ucraina, este mai mult o povară pentru ea, decât ajutor. Bărbatul este dependent de alcool. Își abuza soția și copiii. Femeia își aduce aminte cum erau alungați noaptea afară, în frig, sub ploaie și ninsoare de tatăl copiilor.
FĂRĂ COPII NU PLEACĂ NICĂIERI
Știind că nu are cine o ajuta, Daria și-a luat copiii, și au pornit toții spre granița cu Moldova. Dar tot stătea cu inima neliniștită – cum va trece hotarul? Copiii nu aveau pașapoarte. Din lipsă de bani, nu le-a putut perfecta. Dar știa un lucru, fără copii nu pleacă nicăieri. Ajunsă la hotar, de la om la om a auzit că în condițiile războiului condițiile de traversare a frontierei au fost simplificate. Așa că a avut nevoie doar de certificatele de naștere ale copiilor, pe care Daria cu grijă le păstra. Așa au ajuns în Moldova.
INTEGRARE SOCIALĂ CU PROVOCĂRI
Au mers cu toții în s. Tigheci din r-nul Leova, la casa părintească a Dariei. Căsuța mică, cu doar două camere, acum trebuia să adăpostească șapte persoane: Daria cu cei patru copilași ai săi, mama ei imobilizată la pat și un nepot de 11 ani. La cei 37 de ani ai săi, Daria a trebuit să devină sprijin pentru întreaga familie. Deși a reușit să scape din ghearele războiului și a unui soț violent, femeia avea acum alte griji – asigurarea hranei, învățarea limbii, înscrierea copiilor la școală. Mai trebuiau cu toții să treacă peste stările de anxietate, frică și panică, de care au început să sufere și copii femeii.
Anastasia, fiica mijlocie a Dariei, a început să aibă atacuri de panică de spaima războiului și a traumelor provocate de tatăl ei violent.
A VENIT AJUTORUL SALVATOR
Istoria Dariei și a copiilor ei a ajuns în atenția Asociației Obștești „Forța Susținerii” din or. Leova. Aceasta, în parteneriat cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF), implementează programul de granturi al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, finanțat de donatorul Diakonie Katastrophenhilfe.
Astfel, atât Daria, cât și fiica ei Anastasia, au putut fi consiliate în mai multe ședințe de psihologul Asociației Obștești „Forța Susținerii”. Ulterior, Daria a devenit membră a grupului de sprijin pentru părinții copiilor refugiați din raionul Leova, care este organizat lunar din resursele ”Diakonie Katastrofenhilfe”, prin care se oferă consiliere juridică, psihologică, informare, asistență financiară.
Daria a simțit că în cadrul acestor ședințe este ascultată, sprijinită, înțeleasă și informată. „În grupul de sprijin am avut parte de un spațiu sigur, în care m-am exprimat liber. Am învins frici, am evitat auto-izolarea și cred eu că am îmbunătățit abilitățile sociale”, spune Daria.
Juristul Asociației Obștești „Forța Susținerii” a ajutat-o să-și perfecteze polița de asigurare medicală, să obțină traducerea legalizată a actelor de identitate a copiilor. Tot cu ajutorul juristului, Daria a obținut o alocație lunară din partea programului de asistență financiară pentru refugiați al UNHCR (Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați).
De asemenea, prin intermediul proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF” cu suportul financiar al donatorului ”Diakonie Katastrofenhilfe”, Daria a beneficiat și de un ajutor lunar sub formă de vouchere pentru satisfacerea nevoilor de bază. „Când am primit primul voucher și am putut să cumpăr produse alimentare, mi-am văzut copiii foarte fericiți. Le-am cumpărat produse pe care nu le-au mai savurat de mult timp, a fost o mică sărbătoare în familia noastră”, spune Daria.
Astăzi în familia Dariei e mai multă stabilitate și predictibilitate. Viața revine la normal. Copiii sunt bine. Cel mic e cu mama acasă, iar cei mai mari frecventează școala. Prin intermediul proiectului au primit rechizite școlare și au fost sprijiniți să se integreze în instituțiile de învățământ. Astfel, Natalia, în vârstă de 15 ani, a fost înscrisă la o școală profesională din orașul Cahul; Anastasia, de 12 ani și Danilo de 8 ani, au fost înscriși la școala din satul Tigheci. În plus, copiii beneficiază de tutorat pentru recuperarea materiei de studiu la disciplinele școlare, cum ar fi: matematică, engleză și română, fapt care îi ajută să comunice mai ușor cu semenii lor.
Copiii ne-au spus că au fost bine primiți când au intrat în școală, iar colegii lor de clasă i-au invadat cu întrebări despre situația din Ucraina. Chiar dacă sunt mici, majoritatea copiilor cunosc despre război. Unii din auzite, alții, din păcate, în urma celor trăite în Ucraina.
PACEA DE CARE AVEAU NEVOIE
Chiar dacă trăiesc în condiții foarte modeste, cu bani foarte puțini, familia Dariei a găsit în Leova refugiul pe care îl căutau de mult timp.
Familia Dariei continuă să primească ajutor și susținere din partea echipei de proiect, care rămâne în continuare alături de ea.
Proiectul ”Asistență psiho-socio-educațională pentru copiii refugiați și copiii cu dizabilități din raionul Leova” este implementat de către Asociația Obștească „Forța Susținerii” în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, finanțat de Diakonie Katastrophenhilfe.