CNPAC redeschide spațiul de audiere a copiilor în condiții speciale

Audierea copiilor victime sau martori în procesul penal este o etapă necesară a investigării infracțiunii produse împotriva copilului, iar acest exercițiu trebuie efectuat în spații special amenajate, dotate cu mijloace de înregistrare audio și video, prin intermediul unui intervievator.

Spațiul de audiere din incinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii a fost ajustat cerințelor legislației naționale (cameră de așteptare; cameră în care se desfășoară audierea propriu-zisă; cameră de vizualizare) și dotat cu suportul UNICEF Moldova cu echipament specializat, în conformitate cu standardele internaționale pentru spațiile de audiere a copiilor. Astfel, colectarea probelor se realizează într-un regim de securitate maximă, excluzând revictimizarea copilului.

La deschiderea oficială din 11 octombrie s-a vorbit despre necesitatea promovării standardelor de calitate pentru spațiile de audiere a copiilor victime/martori în condiții speciale în condițiile art.110, precum și despre nevoia de colaborare mai bună a actorilor în vederea dezvoltării sistemului de justiție prietenos copilului. La deschidere au participat reprezentanții Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului General al Poliției, Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii, Centrului de Medicină Legală.

Cu această ocazie a fost prezentat serviciul de asistență psiho-socială a copilului și familiei AMICUL, prestat de CNPAC în parteneriat cu Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Chișinău. AMICUL oferă servicii specializate de asistență socială și psihopedagogică, pregătirea copiilor pentru participarea la procedurile și interviurile legale, asistență juridică și intervenții în situații de criză.

Doar în 2016-2017, 3 din 10 copii care s-au adresat la AMICUL au beneficiat de audierea în condiții speciale prin intermediul unui intervievator calificat. Cei mai mulți dintre ei sunt victime sau martori ai abuzului sexual (60%) și ai violenței în familie (34%).

conținut preluat de pe www.cnpac.org.md