SOS Autism, un nou membru APSCF

Începând cu anul 2017, rețeaua APSCF include și Asociația Obștească SOS Autism, organizație care luptă pentru depășirea barierelor pe care această afecțiune le ridică în viața celor afectați de autism. Asociația Obștească SOS Autism este o organizație apolitică, neguvernamentală și de protecție socială a copiilor cu autism și a familiilor acestora, înființată în luna mai 2008 de către un grup de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu această afecțiune. SOS Autism contribuie la incluziunea și acceptarea persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA) în toate sferele vieții sociale și asigurarea acestora cu un nivel de trai decent.

Activitățile SOS Autism se concentrează pe: acțiuni de lobby și advocacy, activități de sensibilizare și conștientizare, instruirea specialiștilor în analiza comportamentală aplicată, servicii de terapie bazată pe analiza comportamentală aplicată pentru persoanele cu TSA, antreprenoriat social.

În 2017, SOS Autism și-a mărit echipa cu 5 angajați, cuprinzând acum 30 de angajați care deservesc 400 beneficiari direcți și peste 2000 beneficiari indirecți. În același an, asociația a contribuit substanțial la elaborarea Programului Național de Sănătate Mintală, aprobat de Guvern în luna aprilie, și la includerea prevederilor ce țin de soluționarea problemelor persoanelor cu TSA.

Printre succesele SOS Autism din domeniul protecției sociale a copiilor cu autism și a familiilor acestora, se numără:

Pentru anul 2018, SOS Autism îți propune acreditarea și validarea terapiei ABA ca metodă unică de intervenție, decontarea terapiei ABA de către CNAM și diversificarea serviciilor pentru persoanele cu autism și familiile acestora.

Pentru mai multe detalii despre activitatea SOS Autism, accesați Raportul de activitate al organizației pentru anii 2016-2017 și pagina web a asociației: http://autismmoldova.md