APSCF prezintă rezultatele cercetării despre implementarea educației incluzive în Moldova

Pe data de 10 mai 2017, APSCF a organizat lansarea raportului cercetării ”Implementarea educației incluzive în Republica Moldova, eveniment care a beneficiat de participare din partea reprezentanților membrilor APSCF, ai societății civile și ai mass-media. Mulțumim Keystone Moldova, tuturor celor care au contribuit la cercetare – în special autorilor Ludmila Malcoci și Inga Sinchevici, și celor care ne-au oferit informații și ajutor în cercetările de teren – Viorica Marț (Ministerul Educației) și Virginia Rusnac (CRAP).

Începând cu anul 2011, toți copiii din Republica Moldova au dreptul de a se înscrie la școala cea mai aproape de casa lor și de a beneficia de servicii educaționale specializate, în caz de necesitate, în baza unei evaluări complexe. Acest drept este inclus în Programul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020, așa cum a fost el aprobat de Guvern în același an. Serviciile educaționale specializate includ: logopedul, psihologul, cadrul didactic de sprijin, Centrul de Resurse pentru Educația Incluzivă etc. La nivel de raioane, procesul educației incluzive este susținut de către Serviciile de Asistență Psihopedagogică (SAP-uri), constituite fiecare din 8-10 specialiști în domeniu și care sunt responsabili de evaluarea nevoilor educaționale ale copiilor și asistența lor în procesul de incluziune în școală.

Cercetarea ”Implementarea educației incluzive în Republica Moldova” analizează impactul implementării educației incluzive în țara noastră și impactul pe care implicarea ONG-urilor l-a avut în implementarea educației incluzive în cele 60 de școlile pilot. ONG-urile care au susținut pilotarea educației incluzive, cu acordul și susținerea Ministerului Educației, sunt: Lumos Moldova, CCFKeystone MoldovaCentrul SperanțaFemeia și Copilul: Protecție și Sprijin. Rezultatele cercetării au permis elaborarea unor recomandări privind promovarea educației incluzive la noi în țară. Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului “The Civil Society Education Fund 2016-2018 in Moldova”, finanțat de Global Campaign for Education.

Una din condițiile succesului în asigurarea incluziunii este atitudinea deschisă și tolerantă a profesorilor, asistenților sociali și a comunității în general. Din cercetarea noastră despre implementarea educației incluzive în Moldova reiese că majoritatea părinților, elevilor și pedagogilor din școlile pilotate susțin incluziunea. Mai mult, elevii cu nevoi speciale care au învățat în școlile incluzive au făcut progrese în dezvoltare și relaționare. Aceste schimbări în bine sunt ceea ce ne motivează când promovăm implementarea educației incluzive la noi în țară.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Dinamizarea Procesului de Educație Incluzivă în Republica Moldova finanțat de Global Campaign for Education prin intermediul Arab Campaign for Education for All.