Campania Pan-Europeană ”Opening Doors for Europe’s Children” lansată la Chișinău

LANSAREA CAMPANIEI “OPENING DOORS FOR EUROPE’S CHILDREN” ÎN REPUBLICA MOLDOVA

La data de 9 decembrie 2016 – Campania Europeană “Opening Doors for Europe’s Children” (Deschidem ușile pentru copiii Europei) – o campanie pan-Europeană care sprijină fortificarea familiilor și promovează tranziția de la îngrijirea rezidențială la cea comunitară de tip familie pentru toți copiii Europei – a fost lansată la 1 decembrie 2016 în Parlamentul European de la Brussels, iar astăzi, la Chișinău, în cadrul unui club de presă la care au participat reprezentanți ai Delegației UE și UNICEF, alături de organizatorii CCF/HHC și APSCF. Este vorba despre o campanie de pledoarie de nivel înalt față de Uniunea Europeană și guvernele naționale din 15 țări din Europa.

În Republica Moldova, Campania este coordonată de CCF/HHC Moldova și sprijinită de următoarele organizații: Alianța ONG-urilor active în domeniul Potecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) inclusiv organizațiile membre: Filiala din Moldova a Asociației “Amici Dei Bambini”, AVE Copiii, Keystone Human Services International Moldova, Partnerships for Every Child și Centrul “Speranța”.

Sute de mii de copii din întreaga Europă cresc în instituții rezidențiale. Consecințele sunt devastatoare pentru copii, distrug familii și produc costuri mari pe termen lung societății.  Împreună cu partenerii naționali, Campania construiește parteneriate în vederea pledoariei pentru politici și investiții publice care ar permite consolidarea familiilor și susținerea tranziției de la îngrijirea rezidențială la cea bazată pe familie și comunitate (proces cunoscut ca “dezinstituționalizare” sau DI). La fel, Campania are drept scop consolidarea capacității societății civile de a orienta politicile existente, instrumentele de coordonare și programele de finanțare ale UE pentru a obține progrese la nivel național.

În faza a II-a, Campania Opening Doors, pe care o lansăm astăzi, se va extinde în 15 țări, inclusiv în state din Europa de Vest, cum ar fi Spania, Belgia și Austria pentru a distruge mitul despre faptul că tranziția de la îngrijirea rezidențială la cea bazată pe familie este o preocupare doar în Europa Centrală și de Est. În contextul crizei migrației și refugiaților, Campania face apel la o îngrijire alternativă de calitate celei rezidențiale pentru copiii migranți, copiii separați de părinți și cei neînsoțiți.

În Republica Moldova, Campania Opening Doors va fi axată pe câteva obiective clare de interes național:

  • continuarea reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului și implementarea Strategiei pentru Protecția Copilului;
  • monitorizarea și influențarea cheltuielilor publice ce țin de dezinstituționalizare de către societatea civilă și partenerii campaniei Opening Doors, prin pledoarie pentru schimbări legislative întru asigurarea finanțării unui pachet minim de servicii sociale care să sprijine dezinstituționalizarea.

Despre Campanie:

Faza I: 2013-2015 Campania pan-Europeană ”Deschidem ușile pentru copiii Europei” a fost lansată de către Eurochild și Hope and Homes for Children (Speranțe și Case pentru Copii) Marea Britanie în iunie 2013 și a durat până la sfârșitul lui 2015, desfâșurându-se în 12 țări: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia și Ucraina. Filosofia campaniei constă în “a deschide ușile pentru copii Europei” pentru o Europă de viitor mai echitabilă și prosperă. La fel, Campania a promovat dezinstituționalizarea și tranziția de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe familie pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru copiii și tinerii care riscă să intre sau să părăsească instituțiile rezidențiale din întreaga Europă. În parteneriat cu rețelele naționale din fiecare țară-participantă, am îmbunătățit capacitatea societății civile de a face pledoarie la nivel național. Prin această campanie, peste 80 de organizații din Europa au fost conectate cu factorii de decizie de la Brussels pentru a pune capăt îngrijirii rezidențiale odată și pentru toți. Campania a îndemnat Uniunea Europeană și guvernele naționale să prioritizeze tranziția de la îngrijirea rezidențială la cea de tip familie și asigurarea unei îngrijiri de calitate pentru copii din țările member UE, țările aflate în procesul de pre-aderare sau cele din vecinătatea UE. 

Faza II: 2016-2018 În cea de-a doua fază, Campania aduce noi parteneri naționali și internaționali care adaugă pondere muncii noastre de dezinstituționalizare a Europei. SOS Children’s Villages International, Organizația Internațională pentru Îngrijire Foster (IFCO) și branșa europeană a Federației Internaționale a Comunităților Educative (FICE Europe) au aderat la Eurochild și Hope and Homes for Children. ‘Opening Doors’ (Deschidem Ușile) își extinde și aria geografică, de la 12 la 15 țări. Cea de-a doua fază a Campaniei se va desfășura până la sfârșitul anului 2018.

Mai multe detalii despre Campanie găsiți pe pagina oficială Opening Doors: http://www.openingdoors.eu/

Ne vom bucura dacă vă alăturați Campaniei și dacă plasați pe paginile Dvs. online și cele din rețele de socializare o informație scurtă cu utilizarea hashtag-ului #OpeningDoors4Children #EU