Evenimente deosebite pentru copiii din Colibași, grație implicării AO „Inteco”

Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), reprezintă o rețea care întrunește 89 ONG-uri active pe întreg teritoriul național și care, la rândul lor, organizează activități la nivel local, în strânsă colaborare cu Autoritățile Publice Locale,  promovând astfel colaborarea dintre sectorul public și cel privat. Un exemplu îl constituie si AO „Inteco” care a organizat, la sfârșitul lunii august curent, o serie de evenimente pentru toți copiii din satul Colibași, raionul Cahul, implicându-i în activități de animație, face-painting, diferite concursuri sportive și literare, instruiri.

Astfel, ultimile zile ale vacanţei de vară din acest an, 27 – 29 august 2015, au fost petrecute productiv şi cu un mare impact social de către cei 30 de tineri, membri ai Grupului Local de Iniţiativă (GLI) din Colibaşi, care au beneficiat de o instruire în organizarea jocurilor şi activităţilor cultural-festive destinate beneficiarilor de diferite vârste de către AO „INTECO”.

Impactul social al acestei instruiri a putut fi observat nemijlocit în următoarea zi, după finalizarea trainingului, când tinerii noi formaţi în domeniul animaţiei socio-educative au pregătit şi implementat de la „A la Z” evenimentul consacrat Sărbătorilor Naţionale din luna august la Colibaşi.

În acest context, pe 30 august curent, începând cu orele 10.00, cetăţenii s. Colibaşi, de la mic la mare, au participat la un şir de activităţi culturale, sportive şi de animaţie socio-educativă. Programul zilei, fiind unul vast şi multicolor, a inclus: competiţii sportive la trânta naţională, competiţii de fotbal.

Totodată, activităţile de animaţie socio-educativă au fost organizate de tinerii Grupului Local de Iniţiativă Colibaşi (GLI Colibaşi), coordonaţi de către coordonatorul de proiect – Victoria Matveev. În timpul acestora, micii colibăşeni au avut parte de jocuri şi concursuri originale, cum ar fi: jocurile cu paraşuta, cu sfoara, competiţii între echipe, face-painting etc. În cadrul evenimentului festiv consacrat Sărbătorilor Naţionale a fost semnat şi un protocol de intenţie pentru încheierea înfrăţirii dintre satul Colibaşi, Republica Moldova şi localitatea San Marco dei Cavoti din Italia.

Pe parcursul întregului eveniment, atât copiii, cât şi adulţii, au fost delectaţi de către tinerii GLI Colibaşi cu multe activităţi interesante, concursuri de cântece, desene, poezie şi dansuri. Iar la finalul zilei a avut loc tradiţionala Horă a satului în care s-au încins colibăşenii de la mic la mare, fiind începută cu lansarea lampioanelor în cerul nocturn.

Evenimentele sus-menționate au fost implementate de primăria s. Colibaşi în parteneriat cu Asociaţia Obştească INTECO, în cadrul proiectului „Viitorul e în mâinile noastre – decizia ne aparţine”. Proiectul este co-finanţat prin Fondul Proiectelor Mici al Centrului de informare pentru autorităţile locale din Republica Moldova, finanţat de Programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone precum şi USAID.