Concursul Anual Pentru Cele Mai Bune Acțiuni De Promovare și Protecție a Drepturilor Omului a Fost Lansat în Moldova

 

COMUNICAT DE PRESĂ

CONCURSUL ANUAL PENTRU CELE MAI BUNE ACŢIUNI DE PROMOVARE ŞI PROTECŢIE A DREPTURILOR OMULUI A FOST LANSAT ÎN MOLDOVA

CHIŞINĂU, 26 martie 2014—Organizaţia Naţiunilor Unite în Republica Moldova a lansat astăzi a 10-ea ediție aniversară a concursului pentru cele mai bune acţiuni de promovare şi protecţie a drepturilor omului. Organizat începând cu 2004, concursul are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, creative, inovative, eficiente și participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului.

“Premiile ne oferă posibilitatea de a reflecta despre drepturile omului din viața noastră”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. ”Drepturile omului sunt valorile noastre principale.  Noi celebrăm acei oameni și acele organizații care lucrează pentru a consolida drepturile omului pentru fiecare și oriunde”.

Concursul se va desfăşura în bază de nominalizări, publicul fiind încurajat să nominalizeze organizaţii ale societăţii civile, jurnalişti, instituţii media, autorități publice, etc., care au realizat contribuţii autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova în perioada septembrie 2013 – august 2014.

Ca și în anii precedenți, nominalizările pot fi făcute în română, engleză, rusă sau altă limbă minoritară în Republica Moldova online precum și pot fi depuse la Casa ONU. Regulamentul concursului este disponibil aici.

Dosarele nominalizate, obţinute în urma procesului de consultări publice, precum şi în urma analizei altor materiale disponibile, bazate şi pe cercetări independente, vor fi jurizate de o echipă de experţi şi de un Consiliu independent, format din reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale și experţi independenţi.

Câştigătorii vor fi anunțați și premiaţi în cadrul Galei de premiere în domeniul drepturilor omului, organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului.

Drepturile omului sunt una dintre priorităţile majore ale ONU în Moldova, constituind  o parte integră a programelor sale de dezvoltare şi elaborare a politicilor. Proiecte în domeniul drepturilor omului includ combaterea torturii și a relelor tratamente, eliminarea violenţei împotriva femeilor, copiilor și persoanelor în etate, promovarea drepturilor migranţilor, refugiaţilor şi apatrizilor, combaterea discriminării și incluziunea grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, celor care trăiesc cu HIV/SIDA, grupurilor minoritare excluse precum rromii  şi  a altor persoane sau comunităţi marginalizate.

Mai multe despre activitatea ONU în Republica Moldova: www.un.md

Urmărește-ne pe Facebook și Youtube

Pentru informații suplimentare, contactați: Claude Cahn, Consilier ONU în domeniul Drepturilor Omului, 068 57 51 55, claude.cahn@one.un.org  sau Josef Smida, UNV/OHCHR,jsf.smd@gmail.com