Protecția copilului – element important în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE

Protecția copilului – element important  în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE

Înalți oficiali ai Republicii Moldova și ai Uniunii Europene s-au întalnit la Vilnius în 28-29 Noiembrie 2013, pentru a semna Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Acordul de Asociere vizează  în principal  dezvoltarea relaţiilor politice și economice dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, dar  promovează și reforme în domenii precum drepturile omului și protecția sociala. Spre exemplu,  Acordul de Asociere conţine o secţiune importantă ce priveşte  nevoia cooperării pentru protecția și promovarea drepturilor copilului.
Astfel, Articolul 138 al Acordului menționeaza ideea conform căreia cooperarea va include „prevenirea și combaterea tuturor formelor de exploatare (inclusiv munca infantilă), abuz, neglijență și violență împotriva copiilor, dezvoltarea și întărirea directivelor legale si instituționale, precum și campanii de conștientizare în domeniul protecției copilului”.
Acordul încurajeaza „schimbul de informații și de bune practici în ceea ce privește combaterea sărăciei infantile, politici sociale vizând bunăstarea copiilor și promovarea și facilitarea accesului copiilor la educație.”

ChildPact împreuna cu APSCF salută faptul că drepturile copilului sunt menţionate în acest important Acord și subliniază faptul că schimbul de bune practici şi, în general, cooperarea regională, sunt elemente esenţiale pentru continuarea reformei protecţiei copilului în RepublicaMoldova.
ChildPact și APSCF încurajează  eforturi concrete din partea Uniunii Europene pentru a dezvolta schimbul de bune practici dintre Republica Moldova și Statele Membre ale UE în ceea ce privește reforma protecției copilului. Reformele din România și Bulgaria în acest domeniu ofera modele de succes care ar putea fi replicate in toate statele Parteneriatul Estic, inclusiv în Republica Moldova.
Ne așteptăm la un dialog constant între UE și partenerii săi pe marginea tuturor temelor prevăzute de Acordul de Asociere, inclusiv tematica protecției și promovării drepturilor copilului.
ChildPact și APSCF subliniază importanța acestei sectiuni din cadrul Acordului de Asociere și invită atat UE cât și Republica Moldova să transforme reforma protecției copilului într-o prioritate de cooperare. Pentru a contribui la acest efort comun, ChildPact şi APSCF își reafirmă propriul angajament faţă de copiii vulnerabili. Pentru cele două organizaţii promovarea cooperării regionale,  întărirea reţelelor societății civile și strânsa cooperare cu instituțiile Uniunii Europene, rămân arii prioritare de activitate.

Mirela Oprea, Secretar General ChildPact
Stela Vasluian, Președinte Interimar APSCF

Informații suplimentare

Textul Acordului de Asociere cu Republica Moldova, dispobibil in limba engleză: http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/assoagreement-2013_en.htm

ChildPact reuneşte 600 de organizaţii din 10 ţări din regiunea extinsă a Mării Negre. Membrii ChildPact lucrează cu 500.000 de copii vulnerabili. Pentru mai multe informatii despre ChildPact, vizitati site-ul oficial: www.childpact.org.

Facebook http://www.facebook.com/ChildPact

Twitter http://www.twitter.com/ChildPact

YouTube http://www.youtube.com/results?search_query=ChildPact

Pentru mai multe informații despre APSCF, vizitati site-ul oficial: www.aliantacf.md

Contact:

Roxana Todea, Press Officer, todea.roxana@gmail.com

Mirela Oprea, Secretar General ChildPact, mirela_oprea@wvi.org