Gala Educației Incluzive și decernarea Trofeului „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ și INOVAȚIE în promovarea educației incluzive

Pentru al treilea an consecutiv, APSCF a organizat pe 5 decembrie Gala Educației Incluzive 2018, în cadrul căreia a fost acordat Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ și INOVAȚIE în promovarea educației incluzive.

Acordarea Trofeului este o inițiativă a organizațiilor membre APSCF în memoria Alexandrei Grajdian. Până a devenit promotor și unul dintre primii fondatori ai mișcării ONG-iste din raionul Criuleni, dna Alexandra Grajdian a desfășurat o vastă activitate pedagogică de promovare a drepturilor, asigurare a șanselor de acces și participare pentru persoanele defavorizate – copii și tineri cu dizabilități și persoane în etate. Misiunea pe care a urmat-o cu multă verticalitate a ținut de promovarea în societate a unei mentalități noi, de crearea mediului de acceptare, a atitudinii tolerante şi implicare activă în viața persoanelor care necesită sprijin.

Procesul de nominalizare pentru acordarea trofeului a durat o lună. Ulterior, comisia de evaluare a analizat 42 de nominalizări, recepționate din 19 raioane. Criteriile de selectare au fost următoarele: curaj și inovație în promovarea educației incluzive, accesibilitatea instituției din toate perspectivele, leadership în implementarea educației incluzive, advocacy/pledoarie pentru educația incluzivă, cooperare și parteneriate cu părinți, comunitate, administrația publică locală, ONG-uri, etc., promovarea pro-activă a experiențelor proprii prin diseminarea bunelor practici în domeniul educație incluzive. În cea de-a II-a etapă, membrii comisiei de evaluare și reprezentanți ai secretariatului APSCF au vizitat 10 instituții de învățământ, care au acumulat punctaj maxim sau aproape maxim.

Anul acesta, trofeul a fost acordat Școlii Primare-Grădiniță „Alexandru Donici” din Cahul, care s-a remarcat prin implementarea educației incluzive încă din anul 2000 când a fost integrat primul copil cu necesități speciale. Instituția este o școală pentru toți copii, în care echipa de management împreună cu colectivul de cadre didactice și părinți au căutat oportunități de dezvoltare a educației incluzive și au inițiat colaborări cu organizații ale societății civile din țară și de peste hotare pentru dotarea centrului de resurse, instruirea cadrelor didactice și susținerea cadrelor didactice de sprijin. În toți acești ani, școala a demonstrat o cultură cu adevărat incluzivă care se reflectă în atitudinea  și abordarea individualizată a fiecărui copil și a fiecărui părinte care vine în instituție.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu APSCF, a acordat 6 mențiuni speciale pentru promovarea educației incluzive: Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”, raionul Ialoveni – pentru promovarea educației incluzive la nivel național, Școala Primară nr. 21 „Spiridon Vangheli”, municipiul Bălți – pentru inovație în organizarea activității Centrului de Resurse pentru Educație Incluzivă, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Căușeni – pentru activism în consolidarea parteneriatului comunitar și promovarea educației incluzive, Gimnaziul Hîjdieni, satul Hîjdieni, raionul Glodeni – pentru promovarea proactivă a experiențelor proprii în domeniul educaţiei incluzive, Grădinița incluzivă „Povestea”, orașul Nisporeni – pentru leadership în implementarea educației incluzive, Liceul Teoretic „Ștefan Holban”, satul Cărpineni, raionul Hîncești – pentru cooperare și parteneriate în crearea condițiilor optime pentru educație incluzivă.

 

Mai multe detalii despre trofeu și criteriile de selecție aici.