Solidaritate și speranță: Refugiații din Ucraina găsesc sprijin în Moldova

Odată cu declanșarea războiului la doar zeci de km distanță, Republica Moldova s-a pomenit în fața unor provocări fără de precedent. Moldova s-a transformat într-un refugiu pentru mai mulți cetățeni din țara vecină, oferind un spațiu de siguranță și speranță pentru cei afectați de consecințele regretabile ale conflictului. În acest context, Amici dei Bambini este una dintre organizațiile care a intervenit cu activități menite să sporească integrarea refugiaților în societatea gazdă. A făcut-o în cadrul proiectului „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”. Proiectul finanțat de Ministerul German al Afacerilor Externe este implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH) și alte cinci ONG-uri din țară. 

Linia Fierbinte, o sursă vitală de suport

Echipa Amici dei Bambini a hotărât să ofere servicii menite să răspundă nevoilor specifice și diverse ale refugiaților prin inițiative precum linia fierbinte – 0 800 10 804. Inițial, linia fierbinte a fost concepută pentru a informa cetățenii din Ucraina despre opțiunile lor de protecție temporară în Moldova. În doar câteva luni, aceasta a devenit o resursă esențială disponibilă pentru toți refugiații în căutare de asistență legală și psihologică. A fost recrutat un membru al comunității ucrainene pentru a spori încrederea cu refugiații, care să înțeleagă subtilitățile problemelor cu care se confruntă și să acopere nevoile acestora. Ideea vine să consolideze legăturile umane dintre cei aflați în nevoie și cei care le oferă ajutor.

Stela Vasluian, reprezentanta Amici dei Bambini, subliniază importanța extinderii serviciilor lor și implicarea lor directă în comunități. „Dacă inițial suportul juridic era acordat prin intermediul liniei fierbinți, am hotărât să avem o abordare mai complexă. Prin intervențiile noastre, mă refer și la cele fizice, am ajuns și în localități, în centrele de plasament, să evaluăm necesitățile beneficiarilor noștri, care ar putea să solicite mai mult decât o intervenție telefonică”, explică ea. Această prezență activă și empatică în comunitate demonstrează angajamentul față de binele și siguranța refugiaților, transformând ideile în acțiuni tangibile în lupta pentru drepturile și bunăstarea acestora.

Intervenție axată pe nevoile refugiaților

Un alt pilon important al intervenției echipei Amici dei Bambini este asistența psihologică. Astfel, beneficiarilor li se oferă sprijin și îndrumare, pentru gestionarea stresului, anxietății și altor aspecte asociate experienței lor. Prin intermediul sesiunilor individuale sau de grup, psihologul oferă un spațiu sigur și confidențial în care refugiații pot discuta, să-și exprime sentimentele și să găsească soluții cum să facă față situațiilor. „Prin intermediul asistenței psihologice, serviciul se angajează să ofere un suport holistic și empatic, ajutând refugiații să-și recâștige un echilibru și să-și sporească starea de bine în noua lor comunitate”, a adăugat Stela Vasluian. 

Perspectiva tinerilor într-o comunitate în schimbare

Amici dei Bambini urmărește să dezvolte reziliența tinerilor din cinci localități din raioanele Anenii Noi și Căușeni. Activitățile diverse țintesc atât adolescenții ucraineni, cât și cei moldoveni. Această inițiativă se concentrează pe crearea unui grup de voluntari, care ulterior se vor implica prin acțiuni concrete (și după finalizarea proiectului), care vor contribui la coeziunea dintre comunitatea gazdă și refugiați, promovând astfel integrarea și solidaritatea într-un moment de vulnerabilitate și incertitudine. Pentru a implementa această inițiativă, Amici dei Bambini colaborează cu Consiliile raionale și Direcțiile de învățământ din cele două localități. Localitățile au fost selectate în funcție de prezența copiilor ucraineni în comunitate și necesitatea de intervenție în zonele în care alți furnizori de servicii nu sunt activi. 

Psihologul desemnat se întâlnește cu fiecare grup de tineri de două ori pe lună. Aceste întâlniri îi permit să discute și să abordeze diverse teme, de la propriile provocări până la pregătirea acestora pentru activitățile ulterioare. Astfel, intervenția își propune să ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a deveni voluntari activi și responsabili în comunitățile lor.

Mobilizare comunitară. A fost creată o rețea de voluntari pentru solidaritate și integrare

„Am decis să mă alătur activităților pentru că mă ajută să mă dezvolt, să-mi formez personalitatea, să-mi exprim opinia. Cu ajutorul psihologului, am reușit să ne formăm grupul nostru de încredere, să interacționăm cu ușurință, să fim alături unul pentru altul”, a menționat Victoria, elevă în clasa a 9-a într-una din instituțiile școlare implicate în proces. Întrebată cum aceste activități au influențat mediul școlar, eleva a adăugat: „Este important să încurajăm noii colegi, care din cauza războiului din Ucraina au venit în Moldova. Lumea noastră e diferită de lumea lor. Aceste activități ne ajută ca ei să ne înțeleagă, să ne vadă ca pe niște prieteni, să ne susținem reciproc.” Astfel, implicarea în aceste activități nu numai că aduce beneficii individuale, ci și contribuie la formarea unei comunități mai unitare și mai incluzive, oferind refugiaților din Ucraina un mediu de sprijin și integrare în noua lor realitate în Moldova.

Ulterior, tinerii vor propune activități care se vor desfășura în școlile lor, dar și în comunitate. Adolescenții din cele cinci regiuni s-au cunoscut, au interacționat și au făcut schimb de experiență într-un eveniment comun. 

Amici dei Bambini este una dintre cele cinci organizații non-guvernamentale partenere implicate în proiectul „Răspuns umanitar integrat pentru ucrainenii afectați de conflict și cetățenii din țările terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), cu sprijinul financiar al Ministerului German al Afacerilor Externe.