Copii din Moldova și Ucraina implicați în acțiuni de coeziune socială
La biblioteca din satul Egorovca, Fălești copiii nu-și dau rând la seturile de construcții LEGO. La activitatea ”În Lumea Lego” au participat atât copiii din localitate, cât și copii refugiați din Ucraina. Evenimentele au fost organizate de Asociația Obștească ”Stoicii”, cu suportul APSCF, prin intermediul proiectului „Consolidarea coeziunii între refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Republica Moldova”, susținut financiar de Caritas Austria.
Prin aceste activități de coeziune socială, copiii pot interacționa mai ușor între ei. Cu aceste jocuri ne dorim să îi cunoaștem mai bine pe copii, ne dorim să îi ajutăm să se cunoască între ei, să construiască relații, a menționat Olesea Topal, reprezentanta AO Stoicii, organizație prin intermediul căreia a fost posibilă acțiunea. Și copiii, participanți la activitate au spus că în timpul construirii jucăriilor din Lego s-au cunoscut mai bine între ei și și-au făcut noi prieteni.
O altă activitate în cadrul proiectului s-a desfășurat în satul Aluatu, unde copiii au participat la programul interactiv „Colorat Live”. În cadrul programului copiii au desenat și colorat pești care, ulterior au fost proiectați Live. Copii spun că au avut posibilitatea să participe la astfel de ateliere pentru prima dată. ”A fost foarte vesel să-ți vezi peștișorul desenat plutind”, spune unui din copii refugiați.
Organizatorii evenimentului din cadrul Asociației Obștești ”Stoicii” spun că astfel de evenimente de coeziune mai au și un alt scop – copiii, prin joc, deprind noi abilități.
O activitate de coeziune socială s-a desfășurat și în orașul Ceadâr-Lunga cu genericul Bucătăria de artă „Împărtășește o rețetă”. Evenimentul a adunat 40 de copii din localitate dar și cei din Ucraina. Aceștia s-au întrecut în confecționarea bucatelor tradiționale.
Maria, una din participantele workshop-ului spune că această zi este una din cele mai fericite pentru ea. Aici a gustat cea mai bună pizza, pentru că conține toate ingredientele ei preferare și pentru că… a pregătit-o chiar ea. Copiii au degustat și sarmale după rețetele ucrainene, pregătite de prietenii din țara vecină. Bucătăria de artă „Împărtășește o rețetă” a fost organizată de Centrul ”Speranță”, prin intermediul Asociației Obștești Stoicii din Comrat.
Aceste activități au loc în cadrul proiectului „Consolidarea coeziunii între refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Republica Moldova”, implementat de APSCF cu suportul financiar acordat de Caritas Österreich.