Copiii, refugiați din Ucraina beneficiază de susținere și reabilitare din partea Asociației ”Forța Susținerii”

În tabăra de odihnă ”Neptun” din raionul Leova se aud glasurile vesele ale copiilor. Profesoara de limbă română are ore cu 27 de copiii din Ucraina, veniți în Moldova pentru 10 zile la o tabără de vară. Lecția de română decurge vesel. Profesoara le împarte copiilor bilețele cu secret, care pe lângă noul cuvânt în limba română pe care trebuie să-l însușească copiii la această oră, mai conțin și câte o bomboană. Așa da ore, spun copiii, dezvelind cu entuziasm dulciurile, memorând, parcă mai ușor cuvintele în limba țării în care s-au refugiat de război.  

Orele sunt organizate de Asociația Obștească  ”Forța Susținerii” din Leova, prin intermediul proiectului „Asistarea ONG-urilor din Moldova în sprijinirea refugiaților ucraineni – Etapa III,” implementat de Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF) cu sprijin financiar din partea Help-Hilfe zur Selbsthilfe.  

Aurelia Nucă, președinta AO ”Forța Susținerii”, spune că proiectul mai susține încă 23 de copii refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în Leova încă de la începutul acțiunilor militare din statul vecin. Aceștia, pe lângă lecții de limbă română mai beneficiază și de ore de meditație și recuperare psihologică în camera senzorială a asociației.

Copiii vin cu plăcere la ședințele din camera senzorială. Acolo  copiii, dar și maturii refugiați, uită de probleme, frică, devin mai deschiși. ”Suntem deja demult în Moldova, dar chiar și acum tresărim la orice sunet mai puternic, chiar și la trecerea unui TIR”, spun copiii.

Președinta Asociației, Aurelia Nucă susține că  proiectul vine să sprijine atât refugiați din Ucraina, familiile gazdă, cât și persoane vulnerabile din comunitate, cum ar fi familii ce au copii cu dizabilități, care mai primesc și vouchere pentru procurarea produselor alimentare  și   de igienă. Acest ajutor este foarte important, spune dna Aurelia Nucă.  Beneficiarii din Leova chiar au nevoie de această susținere pentru că au venit în Moldova cu nimic. Una din beneficiare ale proiectului, care primește vouchere, s-a refugiat din Ucraina în satul Borogani, Leova. Femeia, o pensionară, povestește că a locuit într-un sat la hotar cu Rusia. Când au început bombardamentele s-au ascuns în subsolul casei. Au stat acolo jumătate de an împreună cu copii. Erau zile în care nu reușeau nici să mănânce. ”Când credeam că au încetat bombardamentele, ieșeam repede afară ca să prăjesc niște ouă, să mâncăm. Dar deodată începeau să cadă obuze. Lăsam mâncarea pe foc și nu mai reușeam în ziua ceea să le mai mâncăm”, povestește femeia emoționată.

Aici în Moldova locuiește la o soră. Refugiata are în grijă un nepoțeil venit cu el din Ucraina. Fiica a rămas în Ucraina. Muncește la un depozit militar. Aici primesc ajutor din partea Asociației și se bucură că trăiește în pace, cu gândul că războiul se va sfârși în curând și își va putea revedea fiica vie și nevătămată.

Ajutorul care vine din partea Help-Hilfe zur Selbsthilfe este foarte important, spune Aurelia Nucă. Copiii care frecventează camera senzorială, se simt mai bine. Dorm liniștit, socializează… zâmbesc. Copiii și maturii care beneficiază de cursurile de limbă română, spun că așa pot socializa mai ușor cu localnicii din Moldova. Dispar bariere și se deschid oportunități de angajare în câmpul muncii..

Și copii și maturii însă așteaptă să revină acasă, în orașele și satele lor. Să-și revadă rudele și țara în Pace!

Menționăm că în perioada iulie – decembrie 2023, Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF) implementează proiectul „Asistarea ONG-urilor din Moldova în sprijinirea refugiaților ucraineni – Etapa III,” cu suportul  financiar oferit de  Help-Hilfe zur Selbsthilfe.