Reprezentanți ai Organizațiilor Societății Civile (OSC) și ai Direcțiilor de asistență socială din țară au participat la instruirea cu genericul „Dezvoltarea capacităților membrilor APSCF și a echipelor multidisciplinare în domeniul coeziunii sociale în contextul crizei refugiaților din Ucraina”.
Astfel, la eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai organizațiilor membre APSCF, precum și parteneri din direcțiile de asistență socială din raioanele Ștefan-Vodă, Fălești, Ceadâr-Lunga, Florești, Edineți, Cantemir și Chișinău. Acțiunea a fost realizată în două runde: 20,25 iulie și 13,14 septembrie 2023.
În cadrul instruirilor a fost pus în discuție modul de comunicare și de interacțiune ale Organizațiilor Societății Civile și ai responsabililor din cadrul serviciilor sociale din țară, cu persoanele strămutate forțat.
Formatoarea seminarului, Nicoletta Canțer Greb, a menționat în cadrul instruirilor că societatea din Republica Moldova se confruntă pentru prima dată cu un aflux atât de mare de refugiați, generat de acțiunile militare din Ucraina. Nici locuitorii, nici OSC-urile, nici responsabilii din cadrul serviciilor sociale din țară nu au experiență în implementarea acțiunilor ce ar facilita coeziunea socială. Din acest punct de vedere, instruirile de acest fel au o valoare deosebită, cu atât mai mult cu cât situația creată ar putea fi una de lungă durată.
În cadrul atelierelor practice, participanții au menționat că uneori relațiile dintre specialiștii din centrele/serviciile pentru refugiați și persoanele refugiate pot deveni tensionate și pot escalada în conflicte, tocmai pentru că nu au o înțelegere clară a motivelor acestor situații și nu cunosc strategiile corespunzătoare pentru a le gestiona.
„Urmare a instruirilor organizate de APSCF, am realizat că multe dificultăți în comunicarea dintre refugiații și membrii comunității gazdă se datorează adesea lipsei noastre de înțelegere a stării psihologice prin care trec persoanele cu care interacționăm. Astfel de training-uri ne ajută să înțelegem starea și nevoile persoanelor refugiate și, respectiv, ne ajută să aplicăm cele mai potrivite soluții”, spune Evelina Gorincioi, Asistent social și Specialist în protecția copilului, Primăria comunei Ciorescu.
Pentru a fortifica competențele participanților la instruire, au fost puse în discuție modalități de sporire a coeziunii sociale cum ar fi implicarea persoanelor refugiate și a localnicilor în activitățile culturale din comunitate, realizarea activităților de interes comun: activități pentru copii, ateliere de pregătire a bucatelor tradiționale ale băștinașilor cât și a persoanelor refugiate, organizarea excursiilor în comun, ș.a.
În continuarea acestor instruiri, APSCF lansează un concurs de granturi pentru partenerii și organizațiile implicate în programul de formare, oferindu-le sprijin financiar pentru a acoperi cheltuielile legate de organizarea activităților de coeziune socială. Detaliile despre concursul de granturi vor putea fi găsite pe websitul aliantacf.md începând cu data de 5 octombrie.
Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea coeziunii între refugiații ucraineni și Comunitățile gazdă din Republica Moldova”, susținut financiar de Caritas Austria.