Când și de ce folosim advocacy? Care sunt componentele unei campanii de advocacy? Cum planificăm și creăm o astfel de campanie? La aceste și alte întrebări au primit răspuns participanții traning-ului ”Advocay: de la plan, la acțiune”, organizat de APSCF în perioada 10-11 noiembrie 2022.
La instruire au participat reprezentanți ai ONG-urilor, organizații membre ale grupului EFA (Education For All) al APSCF, precum și reprezentanți ai altor organizații membre ale APSCF.
Trainingul a țintit dezvoltarea competențelor și fortificarea capacităților sectorului asociativ în implementarea acțiunilor de advocacy, în special în domeniul educației.
Trainerii au explicat că, advocacy este un proces folosit pentru apărarea celor ”fără voce”, adică a celor mai vulnerabili care nu-și pot apăra singuri drepturile și interesele. Prin Advocacy se contribuie eficient la producerea schimbărilor necesare în societate și la consolidarea societății civile ca actor în procesul decizional.
Organizarea şi planificarea corectă a unei campanii de advocacy necesită o analiză bună a situației care se vrea a fi schimbată, luând în considerare toți factorii interesați și implicați. Implementarea cu succes a acțiunilor de advocacy implică eforturi comune din partea mai multor aliați, şi nu doar acţiuni singulare, izolate.
Participanții la instruire au exersat crearea unui plan și a unei strategii de advocacy, au discutat despre tehnici de comunicare internă, externă, și intersectorială în procesele de advocacy. Trainerii au prezentat participanților la instruire platformele de promovare a propunerilor de politici și advocacy.
”Am aflat că advocacy este o modalitate bună de a schimba politici, reforma instituții, influența atitudini, practici și comportamente.” au menționat cei prezenți la training
Ei au remarcat faptul că au înțeles că advocacy presupune nu doar influențarea politicilor publice, ci mai întâi de toate, influențarea opiniei publice și că a fost important să învețe cum poate fi realizat acest lucru.
Instruirea ”Advocay: de la plan, la acțiune” a fost organizată în cadrul Programului “Societatea civilă pentru dreptul la educație pentru toți copiii din Moldova” implementat de către APSCF, în perioada 2021-2023 cu suportul financiar al Oxfam Ibis.