Gala Educației Incluzive 2021

Pe data de 15 decembrie 2021 a avut loc Gala Educației Incluzive 2021, care se desfășoară deja al șaptelea an consecutiv. La eveniment au fost decernate diplome pentru rezultatele obținute în promovarea și implementarea educației incluzive pentru 7 instituții de învățământ din mai multe regiuni ale Republicii Moldova și Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ și INOVAȚIE în promovarea educației incluzive.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea Sorinei Obreja, jurnalistă independentă: ”Nu există copii mai buni și copii mai puțin buni. Noi – alături de care ei cresc, trebuie să avem suficientă înțelepciune, așa încât să-i tratăm pe toți în mod egal și să le oferim tuturor – în mod egal –  curajul și puterea de a crede în ei.” 

Acordarea Trofeului este o inițiativă a organizațiilor membre APSCF în memoria Alexandrei Grajdian. Până a devenit promotor și unul dintre primii fondatori ai mișcării ONG-iste din raionul Criuleni, dna Alexandra Grajdian a desfășurat o vastă activitate pedagogică de promovare a drepturilor, asigurare a șanselor de acces și participare pentru persoanele defavorizate – copii și tineri cu dizabilități și persoane în etate. Misiunea pe care a urmat-o cu multă verticalitate a ținut de promovarea în societate a unei mentalități noi, de crearea mediului de acceptare, a atitudinii tolerante și implicare activă în viața persoanelor care necesită sprijin.

Despre acest fapt a menționat și Dl. Valentin Crudu, Șeful direcției învățământ general al MEC al RM, în discursul său – ”Când vorbim de Alexandra Grăjdian, ne amintim cu câtă mândrie vorbea Dumneaei despre succesele obținute în raioanele Criuleni și Dubăsari, unde și-a desfășurat activitatea”.

Dumnealui a mai menționat că ”astăzi vorbim despre astfel de experiențe în cele circa 1240 de unități școlare și 1400 de instituții de educație timpurie din țară, ACOLO unde noi, împreună cu dumneavoastră, am încercat să aducem copiii acasă. Am mers pe această reformă ambițioasă care a dat anumite roade, iar Programul de Dezvoltare a Educației Incluzive care s-a finalizat în 2020 și cel care va începe în 2022 vin să confirme acest lucru”.

Precizăm că, fiind semnatară a Convenții ONU privind drepturile copilului și a drepturilor persoanelor cu dizabilități, Republica Moldova și-a asumat responsabilitatea de modificare a  legilor, politicilor și practicilor educaționale care vizează protejarea și promovarea drepturilor copiilor, să  asigure copiilor securitate socială şi condiții pentru dezvoltare intelectuală și fizică cât mai completă, să  realizeze dreptul tuturor copiilor la educație într-un sistem incluziv asigurat la toate nivelurile. Pentru a contribui la aceasta, Ministerul Educației și Cercetării și APSCF și au semnat, pe 27 septembrie 2019, un Memorandum de Înțelegere pentru cooperarea întru garantarea accesului la educație echitabilă, incluzivă și de calitate pentru toți copiii.

Procesul de nominalizare a instituțiilor de învățământ la concursul pentru Trofeul ”Alexandra Grajdian” durat aproximativ o lună. Apoi, pe parcursul a 3 săptămâni, o comisie de evaluare a analizat 37 de nominalizări primite din 18 raioane. În cea de-a doua etapă a concursului, membrii comisiei de evaluare și reprezentanți ai secretariatului APSCF au desfășurat interviuri online cu instituțiile de învățământ preselectate în baza punctajului acumulat. Criteriile de selectare pot fi găsite aici.

Daniela Mămăligă, Președinta CC al APSCF, a accentuat faptul că ”acest eveniment este dedicat temerarilor de ieri și de azi, oamenilor care au curaj, care ne inspiră prin ceea ce fac în domeniul educației și ne demonstrează că se poate ca toți copiii să învețe în școala din comunitate. Toți copiii au dreptul la educație de calitate în comunitate. Doresc curaj, perseverență, consecvență în tot ceea ce facem fiecare dintre noi în sectorul educației, în sectorul social.”

Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ ȘI INOVAȚIE în promovarea educației incluzive a fost acordat anul acesta Instituției de educație timpurie incluzivă ,,Guguță” din Ungheni. Dna directoare, Emilia Cucuruzac, a vorbit în discursul său despre perioada când cu 10 ani în urmă grădinița ”Guguță” și-a deschis larg ușile pentru toți copiii.

”La început nu a fost ușor, dar nu ne-am gândit nici o clipă să dăm pasul înapoi sau să ne gândim că nu se poate. Atitudinea grijulie față de fiecare copil, este o valoare care na face remarcabili și ne reprezintă ca instituție.”

Instituția este o grădiniță pentru toți copii, iar întreaga echipa de specialiști care lucrează în cadrul ei –  kinetoterapeut, logoped, psiholog, 3 cadre didactice de sprijin – face ca „din 2011 instituția să fie incluzivă pentru fiecare copil”. Anul acesta, grădinița ,,Guguță” sărbătorește 10 ani de activitate. În toți acești ani, instituția a pus accentul pe cooperare și colaborare, pe dorința intrinsecă de a primi și de a dărui tot ce este mai bun și frumos tuturor copiilor. În grădiniță se desfășoară un proces instructiv-educativ perfect adaptat cerințelor actuale, cu accent pe dezvoltarea individualizată a fiecărui copil.

În cadrul Galei, Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu APSCF, au acordat 7 mențiuni pentru rezultatele obținute în promovarea și implementarea educației incluzive următoarelor instituții: 

  • Grădinița incluzivă ,,Povestea”, Nisporeni
  • I.P.Gimnaziul „V. Mereniuc” Bilicenii Vechi, raionul Sângerei
  • Gimnaziul Filipeni, raionul Leova
  • LT „Stefănești”, Floresti
  • LT ,,Ștefan Holban” Cărpineni, Hîncești
  • IP Gimnaziul Bobeica, Hîncești
  • LT ”Alexandr Pușkin”, Ungheni

Mai multe detalii despre trofeu și criteriile de selecție: http://aliantacf.md/trofeul-alexandra-grajdian-pentru-curaj-si-inovatie-in-promovarea-educatiei-incluzive/