Copiii Republicii Moldova vor beneficia de un nou Program pentru Protecția Copilului pe anii 2022-2026. Programul este dezvoltat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF), cu suportul UNICEF Moldova.
Guvernul Republicii Moldova, cu asistența tehnică a UNICEF Moldova și a experților din cadrul APSCF, este în proces de elaborare a noului Program Național pentru Protecția Copilului și a Planului de Acțiuni aferent pentru perioada 2022-2026. Paralel cu grupul de experți, documentul de politici este analizat și consultat de principalii protagoniști ai acestuia – copiii.
Pe parcursul ultimei ședințe de consultare a schiței Planului de Acțiuni pentru noul Program de Protecție a copilului din data de 17.08.2021, copiii au identificat subiectele ce țin de bullying, sanitația și igiena în instituțiile care prestează servicii pentru copii, protecția față de violență și adaptarea procesului de învățământ la distanță ca fiind cele mai stringente, din punctul lor de vedere, și care merită o atenție sporită în noul document de politici.
„Eu cred că adulții ar trebuie să consulte copiii când iau decizii în privința unor documente ce țin de ei, deoarece ei sunt protagoniștii, despre ei se vorbește și doar de la ei poți afla ce-i supără și ce și-ar dori să fie schimbat”, spune Ionela, membra grupului de adolescenți ce reprezintă opinia copiilor în procesul de elaborare a Planului Național de Protecție a Copiilor 2022-2026.
Colega ei, Adela, observă că de cele mai multe ori adulții nu implică copiii în luarea deciziilor, mai ales când vine vorba despre elaborarea unor documente. „Aici eu am simțit că sunt importantă și că ideile și opiniile mele sunt prețioase. Mă simt bine că am putut fi de ajutor experților în elaborarea documentului”, adaugă Adela.
Fetele fac parte din grupul de adolescenți ghidat de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) să cerceteze și să reprezinte prioritățile copiilor pentru noul Plan Național de Protecție a Copiilor, proces coordonat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNICEF Moldova și a experților din cadrul APSCF.
Alături de colegii cu care au format echipă în octombrie 2020, tinerele au cercetat opinia a peste 8300 de copii pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă aceștia și a identifica posibilele soluții. După fiecare activitate de analiză a documentului, copiii prezintă grupului de experți un raport ce conține cele mai importante constatări și recomandări, care urmează a fi luate în calcul la dezvoltarea noului plan.