La 24 august 2018, APSCF a organizat o ședință de follow-up a atelierului de consultare a copiilor privind planificarea campaniei de pledoarie „Copiii sunt apărători ai drepturilor omului”, la care au participat membrii ai Consiliului Coordonator al APSCF și reprezentanți ai copiilor, pentru a discuta obiectivele, mesajele centrale și acțiunile campaniei ce va fi desfășurată de către APSCF.
În cadrul acestei ședințe, grupul de copii a vorbit despre concluziile la care au ajuns, ghidați de membrii echipei Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în legătură cu oportunitățile și provocările pe care le întâlnesc atunci când acționează ca apărători ai drepturilor omului.
Copiii sunt încurajați să acționeze ca apărători ai drepturilor omului în cadrul unor ateliere desfășurate de ONG-uri, la orele informative sau prin interacțiunea cu voluntari. Un rol important îl are educația și atitudinea din familie față de acest subiect, dar și susținerea și încurajarea adulților din grupurile sociale din care copii fac parte.
Obstacolele din calea acționării copiilor ca apărători ai drepturilor omului sunt create de lipsa accesului la informații, și de lipsa motivației și suportului acre ar putea fi oferit din partea adulților, care nu iau în serios opiniile și trăirile personale ale copiilor.
Copiii au identificat 4 instituții fundamentale ca potențiali referenți care s-ar putea implica activ în facilitarea acționării copiilor ca apărători ai drepturilor omului: primăria, centrul de zi, școala și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Printre recomandările către aceste instituții, au fost sugerate necesitatea desfășurării unor activități de informare privind drepturile copiilor, încurajarea exprimării copiilor la școală și în comunitate despre necesitățile și opiniile lor privind diferite situații de viață, promovarea unor modele de implicare a copiilor în luarea deciziilor și soluționarea problemelor ș.a.
Printre mesajele propuse pentru desfășurarea campaniei de pledoarie, menționăm următoarele: „E la modă să asculți vocea copilului”, „Și tu poți fi super-apărătorul Drepturilor Omului/Drepturilor Copilului”, „Drepturile nu au vârstă, copiii tot le au”, ș.a. Membrii Consiliului Coordonator al APSCF și-au exprimat aprobarea față de conceptul pentru campanie elaborat de către grupul de copii, încurajând valorificarea experienței copiilor în soluționarea provocărilor sistemului și combaterea stereotipurilor existente.
Pentru a fi la curent cu materialele informative și activitățile pe care le vom desfășura în cadrul campaniei de pledoarie „Copiii sunt apărători ai drepturilor omului”, urmăriți rețelele noastre de socializare.
Raportul de consultare a copiilor poate fi accesat AICI.