A trecut mai bine de jumătate din termenul de implementare a Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020, adoptat de Guvern pentru a se alinia la obiectivele Agendei de dezvoltare 2030. Care sunt rezultatele și dificultățile întâmpinate în procesul de implementare a programului? Cum au fost depășite aceste provocări?
Pentru a afla răspunsul la astfel de întrebări, APSCF a organizat, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, clubul de presă „Educația incluzivă în Republica Moldova”. Evenimentul a fost deschis de d-na Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova, care a prezentat acțiunile întreprinse de guvernul țării noastre pentru a asigura accesul la educație pentru toți, inclusiv grupurile vulnerabile, și pentru a oferi o educație de calitate la fiecare nivel, de la dezvoltarea timpurie a copilului până la învățământul superior.
Deși educația incluzivă este deseori asociată cu elevii cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale (CES), incluziunea se referă la educația de calitate pentru toți copiii și tinerii (cu nevoi speciale, supradodați, din familii social-vulnerabile sau de alte etnii). În acest context, în cadrul evenimentului a fost lansat spotul de promovare a educației incluzive „Școala este pentru toți copiii!”. Spotul se înscrie în Campania Globală pentru Educație și face obiectul unei campanii de conștientizare desfășurată de APSCF începând cu data de 1 decembrie pe mai multe posturi TV cu acoperire națională. Spotul poate fi vizualizat aici.
La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor membre APSCF și ai societății civile, protagoniști ai spotului video lansat cu această ocazie, jurnaliști. Mulțumim TVR Moldova, platformei Suntparinte.md, Evenimentul Zilei Moldova pentru receptivitate și pentru vizibilitatea acordată acestui eveniment!