Alianția ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) împreună cu Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului (CNPDC) și cu susținerea financiară a UNICEF Moldova a organizat 8 de vizite de lucru și schimb de experiență. Autoritățile Publice Locale din peste 30 de raioane au discutat, în perioada 7-28 aprilie current, despre dezvoltarea și asigurarea durabilității financiare a serviciilor sociale.
Scopul acestor vizite a fost promovarea serviciilor create în domeniul protecției copilului și cunoașterea problemelor cu care se confruntă colegii din raioanele învecinate, mai ales prin prisma implementării strategiei descentralizării.
În cadrul celor 8 întruniri s-au reunit reprezentanți ai Ministerului Finanțelor al RM, Direcției Asistență Socială și Protecție a Copilului și Familiei și Direcției Finanțe la nivel local precum și ONG-uri locale (membre ale APSCF).
Pe 28 aprilie, la Orhei s-a încheiat șirul vizitelor de studiu organizate de CNPDC si APSCF la care au participat colegii din raioanele Rezina, Criuleni, Dubăsari. Astfel de întâlniri au avut loc în Dondușeni, Fălești, Hîncești, Ungheni, Cahul, Soroca, Căușeni și, respectiv, Orhei iar recomandările ce au reieșit din acete întâlniri au fost aceleași în toate raioanele, cu mici excepții. Un raport detaliat, cu toate discuțiile purtate și cu sugestiile parvenite de la reprezentanții APL va fi publicat pe pagina CNPDC www.cnpdc.gov.md dar și propus pentru discuții membrilor Consiliului. Printre zecile de sugestii, regăsim:
- Revizuirea prestației ”ajutor social”. Trebuie revizuite criteriile de acordare a ajutorului social precum și durata acestuia.
- Revizuirea indemnizaţiei pentru copilul adoptat. Odată ajuns in familie, acest copil iese din categoria de copii vulnerabili. Indemnizația trebuie orientată spre acei copii care încă au rămas fără îngrijire părintească .
- Prioritizarea domeniului social, alături de educație și sănătate.
- Crearea serviciilor multifuncționale, ceea ce ar duce la optimizarea costurilor pentru sistem și personal.
- Crearea unui pachet minim de servicii cu finanțare de la stat , cum ar fi: asistența parentală profesionistă, asistența personală, sprijinul familial etc.
- Contractarea serviciilor sociale – multe servicii ar putea fi prestate contra plată etc.
Aceste întâlniri au fost posibile datorită susținerii financiare UNICEF Moldova în cadrul proiectului implementat de APSCF ”Consolidarea capacităților ONG-urilor membre pentru dezvoltarea unui sistem solid de protecție al copilului din Republica Moldova ”
.