Reprezentanții autorităților publice locale din 3 raioane au participat la primul schimb de experiență pentru dezvoltarea și asigurarea durabilității financiare a serviciilor sociale pentru copii. Astăzi, 7 aprilie 2016, APSCF a dat startul vizitelor de lucru la Dondușeni.
În incinta Consiliului Raional Dondușeni s-au întrunit vicepreședinți de raion, primari, șefi ai direcțiilor de asistență socială și protecție a familiei, specialiști ai direcțiilor de finanțe din Briceni, Ocnița și Edineț, pentru a discuta despre dezvoltarea și finanțarea serviciilor sociale la nivel local. Vicepreședintele raionului gazdă, Dl. Valeriu Casapu a apreciat înalt inițiativa APSCF de a pune pe agenda de discuții subiectul finanțării serviciilor sociale din bugetele locale, inclusiv, în prezența reprezentanților Ministerului de Finanțe. Totodată, Dl Casapu și-a exprimat speranța că actualele servicii dezvoltate în raionul Dondușeni vor avea, în continuare, acoperirea financiară necesară pentru a putea oferi servicii de calitate copiilor și familiilor acestora. O apreciere deosebită din partea conducerii Raionului a fost atribuită serviciului de Asistență Parentală Profesionistă care trebuie dezvoltate în continuare, nu însă fără susținerea financiară din partea bugetului de stat.
”Scopul acestor vizite este de a pune față în față realități diferite, localități unde serviciile sociale au luat amploare și APL reușesc să le asigure acoperirea financiară și localități unde serviciile sunt slab dezvoltate sau lipsesc cu desăvârșire. Este important ca bunele practici să fie împărtășite și transmise pentru a putea fi replicate”, a precizat Secretarul General APSCF, Stela Vasluian.
În perioada 7-28 aprilie 2016, APSCF și-a propus să faciliteze astfel de schimburi bune practici între raioanele învecinate. APSCF va organiza 8 vizite în următoarele localități: Dondușeni – 7 aprilie, Fălești – 8 aprilie, Hîncești – 12 aprilie, Cahul – 19 aprilie, Ungheni – 21 aprilie, Soroca – 22 aprilie, Căușeni – 26 aprilie și Orhei – 28 aprilie.
Vizitele de studiu sunt organizate în colaborare cu Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului (CNPDC) cu susținerea financiară UNICEF Moldova în cadrul proiectului: ”Consolidarea capacităților ONG-urilor membre pentru dezvoltarea unui sistem solid de protecție al copilului din Republica Moldova ”.