Părinții din Republica Moldova care vor să-și ia concediu de îngrijire a copilului au la dispoziție doar o singură schemă de concediu de îngrijire a copilului, spre deosebire de alte țări din regiune. Pragul minim al indemnizației de îngrijire a copilului este sub minimul necesar de existență, se atestă în studiul „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/ 3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/ grădiniță” elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert – Grup”.
Deşi Republica Moldova oferă unul dintre cele mai lungi concedii parţial plătite de îngrijire a copiilor mici din regiune, doar unul dintre părinţi se poate afla în concediul respectiv până la vârsta de trei ani a copilului, şi încă trei ani neplătiţi la dorinţă ulterior, cu păstrarea locului de muncă. Autorul studiului, Constanța Popescu, susţine că acest concediu este cu mult mai prost plătit comparativ cu ţările Uniunii Europene, fiind de doar 30% din salariul părintelui faţă de 85% în primul an de concediu în România sau de 100% în Lituania.
Potrivit studiului, părinții a două treimi din copiii cu vârsta de 0-3 ani sunt neasigurați și primesc o indemnizație fixă de 400 lei lunar timp de maxim 1,5 ani. Astfel, copiii de 1,5-3 ani din aceste familii sunt în afara oricărei finanțări din partea statului (excepție un mic % de familii eligibile în anumite cazuri de a aplica la ajutorul social).
Printre recomandările cheie ale studiului se numără extinderea ofertei de creşe de stat pentru copiii de la doi ani în sus, oferirea de opţiuni părinţilor de a alege concediul de îngrijire a copilului până la trei ani, extinderea duratei de acordare a indemnizaţiei pentru persoanele neasigurate până la doi ani, mărirea minimului acordat pentru primul an de concediu de la 400 până la 765 de lei, mărirea semnificativă a scutirii de impozitul pe venit acordată pentru fiecare copil minor aflat la întreţinere, examinarea introducerii unor alocaţii pentru copiii de 3-7 ani din localităţile rurale fără creşe sau grădiniţe etc.
În baza recomandărilor și a conlucrării cu societatea civilă în perioada de elaborare a acestui studiu, legislatorii din Comisia Parlamentară Protecție Socială, Sănătate și Familie au examinat deja un pachet de inițiative legislative menite să îmbunătățească situația familiilor cu copii cu vârsta 0-3 ani.
Respectiv, una din iniţiativele Comisiei se referă la majorarea cu 6 luni a duratei concediului plătit de stat pentru îngrijirea copilului – în cazul părinţilor neasiguraţi, astfel încît aceştia să poată beneficia de indemnizaţii lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 2 ani (în raport cu 1,5 ani în prezent). Totodată, este propusă şi creşterea graduală cu 20 la sută anual, începînd cu 1 ianuarie 2016, a cuantumului acestei indemnizaţii lunare, pînă la atingerea nivelului minimului de existenţă.
Studiul a fost elaborat la solicitarea Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru politici de rezultat bazate pe analiză: Unicef – Parlamentul Republicii Moldova – Expert-Grup”, realizat cu sprijinul UNICEF și a Guvernului Suediei. Studiul reprezintă exclusiv opinia autorului și are drept scop oferirea unui cadru de mai multe soluții posibile pentru legislatori.