Alegerea Ombudsmanului pentru protecția copilului în Republica Moldova a fost declarată NECONSTITUȚIONALĂ

La nici două săptămâni de la alegerea noului Avocat al Poporului pentru protecția Drepturilor Copilului (Hotarârea de Parlament nr. 140) din cadrul ședinței Parlamentului care a avut loc pe trei iulie curent, astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova  a declarat neconstituțională alegerea Ombudsmanului nou investit. Hotarârea Curții Constituționale intră în vigoare la data declarării și va fi publicată în monitorul oficial.

Verificarea constituționalității a fost cerută de deputatul în Parlament al RM Anatol Șalaru, care a specificat că noul Ombudsman nu are pregătirea necesară unui specialist care urmează să apere interesele copiilor.

„Toți specialiștii care lucrează cu copiii și în interesul acestora ar trebui să dețină un curs de formare interdisciplinară adecvată cu privire la drepturile și nevoile copiilor de diferite categorii de vârstă, precum și tipurile de proceduri care le sunt adaptate acestora. De asemenea, specialiștii care intră în contact direct cu copiii mai trebuie să aibă pregătire necesară de a comunica cu aceștia etc”, scrie în sesizare Anatol Șalaru.

APSCF şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova au participat la ședința Curții Constituționale de astăzi prezentând un document de poziție în această privință, bazat pe cele două scrisori expediate anterior Președintelui Parlamentului și Comisiei speciale pentru selectarea Avocatului Poporului, atenționând asupra procedurii de selectare a candidaților, considerând-o netransparentă.

În documentul prezentat astăzi de APSCF se pune accent pe notorietatea și experiența în domeniu a Ombudsmanului ales, specificând că fiecare candidat la funcția de Ombudsman pentru copii trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în muncă, cu un fundal notoriu în domeniul protecției drepturilor omului. APSCF definește conceptul de „notorietate” în domeniu (de protecție a copilului) prin acțiuni deosebiterecunoscute de reprezentanți ai societății civile, specialiști și experți la nivel național și internațional.

Totodată, APSCF specifică și faptul că „Ombudsmanul Copilului trebuie: să fie avocat care apară interesele copiilor; să fie capabil să comunice cu copiii și părinții; să monitorizeze și să pună în aplicare măsurile legislative în domeniu axate pe copil, să înțeleagă și să fie experimentat cu directivele normative și cu furnizarea de servicii de protecție a copilului în Moldova, or, aceste aspecte nu se regăsesc la Ombudsmanul ales pe trei iulie.

Conform legislației, Avocatul Poporului contribuie la apărarea drepturilor şi libertăților omului prin prevenirea încălcării acestora, prin monitorizarea şi raportarea modului de respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului la nivel naţional.

Opinia Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei şi Centrului de Resurse Juridice din Moldova poate fi descărcată aici.