Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF) a semnat, recent, un acord de colaborare cu Nexus Moldova. Proiectul „Consolidarea legăturii dintre migrație și dezvoltare: testarea unei platforme de servicii integrate pentru migranții moldoveni și comunităților lor” prevede furnizarea serviciilor și produselor de calitate oferite de membrii APSCF către clienții NEXUS (cetățeni ai Republicii Moldova), indiferent de locul de trai, fiecare parte urmând să acționeze în domeniul său de competență.
Astfel, Alianța va propune dintre proprii membri, un consultant-expert în studierea serviciilor sociale solicitate de clienții NEXUS, conform datelor NEXUS, pe care ar putea să le presteze, ulterior, membrii APSCF în raioanele Cahul, Edineț, Ungheni și municipiul Chișinău.
„Colaborarea dintre APSCF și Nexus presupune identificarea ONG-urile membre ale Alianței, care prestează servicii sociale pentru copil și familie și care pot să răspundă necesităților beneficiarilor direcți ai Nexus Moldova. În cadrul acestui acord de colaborare, va fi propus un expert care va evalua foarte detaliat ncesitățile beneficiarilor Nexus. Pe de altă parte, expertul va identifica în rândurile APSCF, anume acele ONG-uri care pot presta astfel de servicii, solicitate de beneficiarii Nexus. Cred că o să fie o colaborare frumoasă. În foarte scurt timp vom reuși să punem în contact persoanele care necesită servicii sociale și pe cei care le prestează”, a declarat președintele APSCF, Stela Vasluian, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului de colaborare cu Nexus Moldova, care a avut loc pe 15 mai 2015, la sediul Nexus Moldova.
Slavian Guțu, manager Comunicare Strategică și Dezvoltare Parteneriate din cadrul Nexus Moldova, a menționat că Statul nostru, cu părere de rău, nu este pregătit să acopere aceste servicii necesare migranților și familiilor acestora.
„Nexus a fost creată să ajute migranții moldoveni și cetățenii care sunt în faza de pregătire să migreze. Prin această colaborare vom identifica o listă minimă de servicii de care au nevoie migranții și rudele acestora: copii, părinții rămași în țară. Astfel, pentru prima dată, în premieră pentru Republica Moldova, vom încerca să cuantificăm aceste servicii, adică să evaluăm niște costuri pentru aceste servicii sociale, unde migranții vor achita anumite sume acestor ONG-uri capabile sa le presteze la standarde de calitate. Despre ce servicii ar putea merge vorba: de exemplu, foarte mulți copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare, nu au cu ce se ocupa în timpul liber, iar un serviciu ar fi petrecerea timpului liber prin organizarea cercurilor ocupaționale, vocaționale, excursii etc. Serviciile sociale pot fi diverse, în dependență de necesitățile migranților. În urma unor sondaje efectuate de Nexus, migranții sunt dispuși să plătească asemenea servicii”, a conchis Slavian Guțu.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, din țara noastră sunt plecați la muncă peste hotare circa 700 de mii de cetățeni, ceea ce constituie aproape jumătate din populația aptă de muncă. În același timp, sociologii consideră că numărul real al migranților moldoveni este de circa un milion. Totodată, 100 000 de copiii din Republica Moldova au un părinte sau ambii plecați peste hotare.