Peste 30 de de organizaţii neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întâlnit la Tiraspol pe 27-28 aprilie curent în cadrul forumului „Solidarity Lab-Hub” pentru a discuta problemele cu care se confruntă societatea civilă şi care ar fi soluţiile pentru depășirea acestora.
Organizatorii evenimentului au specificat că unul dintre obiectivele principale ale forumului este de a aduna cât mai multe organizații cu scopul de a relaționa între ele, dar și pentru a stabili contacte cu potențialii donatori.
Totodată, în cadrul forumului au fost prezentate rezultatele proiectului „Factorii de sustenabilitate a ONG-urilor naționale” implementat de organizația „Apriori”, care a contribuit la crearea Centrului de Resurse pentru ONG-urile naționale. În cadrul centrului mai multe ONG-uri din stânga Nistrului au primit suport pentru dezvoltarea și consolidarea capacităților, consultanță juridică etc.
Iuliana Stratan, consultant în cadrul organizației internaționale „UNICEF Moldova” a declarat că acest forum reprezintă atât o platformă eficientă de comunicare pentru ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului, cât și pentru donatori. „În cadrul evenimentului au fost prezentate de către donatori programele activităților, fapt care creează noi oportunități de finanțare pentru ONG-urile active în diverse domenii. Cel mai important rezultat al forumului îl reprezintă faptul că ONG-urile au comunicat, interacționat în scopul găsirii soluțiilor comune pentru problemele cu care se confruntă, ceea ce creează noi punți de dezvoltare și cooperare”, a conchis Stratan.
Tatiana Moca coordonator de programe „CCF Moldova” a menționat că forumul a fost o experiență interesantă și că este important ca ONG-urile din diverse domenii să participe la astfel de evenimente.
„Au comunicat între ele organizații de diferite nivele, adică și ca implicare în activitățile și problemele sociale, dar și ca dezvoltare, unde fiecare ONG și-a expus dificultățile și la ce etapă se află. Am avut un exercițiu foarte interesant, unde câțiva specialiști ne-au dat diferite niveluri de dezvoltare: management, angajați, misiunea, partenerii, programe, iar fiecare ong putea să se autoevalueze la ce treaptă este și la care ar putea să tindă. Totodată, a fost și un schimb de informații, contacte între ONG-uri și donatori. Deci, fiecare și-a găsit un răspuns: donatorii au întâlnit ONG-urile care lucrează și care pot să aplice pentru proiecte, ONG-urile au întâlnit donatorii și colegii cu care ar putea să depună împreună proiecte”, a opinat Moca.
De asemenea, expertul Alexandru Gonciar a prezentat un studiu despre activitatea ONG-urilor din stânga Nistrului. Potrivit studiului doar 1 % din populația din stânga Nistrului are încredere totală în activitatea organizațiilor neguvernamentale, iar 15 % au suficientă încredere. Cauza rezultatelor se datorează faptului că 60 % sau fiecare a doua persoană din Transnistria nu știe care este rolul societății civile.