CAMPANIA 2%. Redirecționează 2% din impozitul pe venit spre APSCF sau unul dintre membrii eligibili ai APSCF

Prevederea 2% este un drept al fiecărui cetățean care plătește taxe în Moldova și un mecanism de transparență fiscală adoptată în țările Europei centrale și de Est. Redirecționarea se poate realiza foarte simplu, prin completarea unui formular standard și depunerea lui la autoritatea fiscală de care aparține contribuabilul. Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nici o cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul. Rezultatul este virarea, în contul organizației desemnate ca beneficiar, a unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual plătit pe venit într-un an.

Organizațiile înspre care poți redirecționa au fost aprobate în prealabil de către Ministerul Justiției, iar lista lor este publicată aici (organizații non-guvernamentale) și aici (culte religioase).

Redirecționarea este opțională. În cazul în care ai decis sa nu îți exerciți acest drept, suma corespunzătoare a 2% din impozitul pe venit pe care l-ai plătit va ajunge la bugetul public.

DE CE SĂ REDIRECȚIONEZI 2%?

TU ALEGI în ce cauză socială să investești. Începând cu anul trecut, ai posibilitatea de a investi în rezolvarea unei probleme care te interesează în mod special, direcționând 2% din ce plătești statului spre o organizație neguvernamentală la alegerea ta.

NU TE COSTĂ NIMIC să faci o faptă bună. Banii redirecționați reprezintă 2% din impozitul care ți-a fost deja reținut în anul 2017, și care altfel ar intra în bugetul statului. Nu trebuie să plătești nimic atunci când depui formularul.

GESTUL TĂU CONTEAZĂ. Direcționând 2% din impozitul pe venit spre APSCF sau spre unul din cei 29 membrii APSCF eligibili poți îmbunătăți viața unui copil vulnerabil sau a unei familii aflate în situație de risc.

CE TREBUIE SĂ FACI

  1. Completează formularul CET15 (Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit) cu datele tale și cele ale organizației pe care ai ales-o ca beneficiar. Datele APSCF și ale membrilor eligibili le găsești aici.
  2. Depune formularul completat la autoritatea fiscală de care aparții. Dacă locuiești în Chișinău, adresa unde trebuie să mergi este: Inspectoratul Fiscal de Stat, str. str. Constantin Tănase, nr. 9. Ultima zi în care o poți face este 30 aprilie 2018.

FAQ

Ce reprezintă acest 2%?

Fiecare angajat are trecut în contractul de muncă un salariu brut, dar primește în cont o sumă mai mică ce reprezintă salariul net. Diferența de bani a fost încasată de stat și reprezintă taxe și impozite, printre care și impozitul pe venit. Completând formularul, tu îi transmiți administrației fiscale modul în care vrei să fie cheltuiți 2% din impozitul pe venit pe care îl plătești.

Potrivit Biroului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut în luna mai 2016 a fost de 4863,9 lei, astfel că suma corespunzătoare a 2% din impozitul pe venit plătit anual se ridică 122 de lei. Un contribuabil cu un salariu mediu pe economie – 4863,9 lei  – va putea redirecționa circa 122 de lei către un ONG sau cult religios într-un an.

Cine poate redirecționa 2%?

Orice persoană cu domiciliul în Republica Moldova, care în anul fiscal anterior (în cazul de față anul 2017) a realizat venituri din salarii, asimilate salariilor sau din alte surse (comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, etc.) și nu are obligații restante de plată a impozitului pe venit.

Ce se întâmplă dacă nu completez formularul și nu redirecționez 2% din impozitul pe venit unei organizații?

Dacă nu decizi spre ce ONG să redirecționezi 2% din impozitul tău pe venit și nu depui formularul CET15 la autoritatea fiscală de care aparții până la data de 30 aprilie 2018, suma corespunzătoare va ajunge în bugetul public. Aceasta înseamnă că tu nu vei mai putea controla modul în care vor fi folosiți acești banii de către administrația statului.

Ce organizații pot beneficia de redirecționarea a 2% din impozitul pe venit?

Potrivit legii, contribuabilii pot redirecționa 2% din impozitul pe venit unei organizații necomerciale de utilitate publică – ONG-uri sau asociații obștești și culte religioase – care s-au înregistrat în prealabil pe lista beneficiarilor a Inspectoratului Fiscal și au fost aprobate de Ministerul Justiției.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o organizație pentru a fi eligibilă?

Pentru a putea beneficia de redirecționarea a 2%, o organizație trebuie a) să activeze de cel puțin 1 an, b) să nu aibă datorii la bugetul public, c) să desfășoare activități exclusiv în folos public, d) să nu aibă afiliații politice.

De ce se numește redirecționare, și nu donație?

Echivalentul a 2% în bani nu este o sponsorizare sau o donație. Suma reprezintă o parte din impozitul pe venit pe care îl plătești oricum, și pe care o poți redirecționa înspre o organizație beneficiară – organizație non-profit sau cult religios.

Cum ajung fondurile la organizația pentru care am optat să direcționez 2% din impozitul pe venit?

După încheierea perioadei fiscale, Ministerul Finanțelor calculează suma totală pentru fiecare ONG beneficiar în parte. Suma corespunzătoare a 2% din impozitele pe venit pentru anul 2016 este virată în contul Trezoreriei, care o va transfera la rândul ei în contul ONG-urilor beneficiare, nu mai târziu de Septembrie 2018.

Ce se întâmplă cu banii odată ajunși în contul ONG-ului pe care l-am ales ca beneficiar?

ONG-urile beneficiare pot folosi banii doar pentru susținerii activităților prevăzute în statutul de bază și au la dispoziție 2 ani pentru a-i cheltui. La sfârșitul acestei perioade, organizațiile trebuie sa raporteze public destinația banilor și modul în care au folosiți.