Civic Fest 2017: Moldova pentru cetățeni

Deja un obicei, APSCF a participat și anul acesta la Civic Fest, cel mai important festival dedicat societății civile din Moldova, care a avut loc la Chișinău, 29-30 septembrie. Festivalul este organizat în fiecare an de Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suport oferit de Fundaţia Est-Europeană ca un loc de întîlnire și dialog al organizațiilor nonguvernamentale cu cetățenii, autoritățile, organizațiile internaționale, voluntarii și experții din diverse domenii. Pentru ONG-uri, Civic Fest a reprezentat o platformă de promovare a cauzelor pe care le susțin, și de comunicare a acțiunilor și proiectelor pe care le desfășoară.

În cadrul primei zile a festivalului, a cărei temă a fost #ParticipareCivică,  APSCF a participat la Panelul I pentru a discuta despre Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. În cadrul panelului moderat de Mihaela Gherasim, jurnalistă la Radio Europa Liberă, Președinta APSCF Mariana Ianachevici a vorbit despre educația de calitate, obiectivul 4 al Agendei 2030. Într-un interviu acordat TVR Moldova, dumneaei a subliniat importanța pe care o au educatorii și profesorii în livrarea unei educații de calitate: „o școală de calitate înseamnă o investiție bună și în profesionalismul cadrelor didactice”. Președinta APSCF a relatat despre rolul și importanța educației pentru fiecare cetățean, prin prisma unui exemplu de viață concret, fapt care a sensibilizat participanții și a lăsat loc pentru meditare asupra subiectului.

În cadrul panelului II axat pe educația pentru dezvoltare durabilă, doamna Ludmila Malcoci, Dorector executiv Keystone Moldova a prezentat cele mai importante progrese înregistrate în implementarea educației incluzive în Republica Moldova și unde este încă necesară intervenția societății civile pentru asigurarea și garantarea educației de calitate  Doamna Cornelia Cincilei, Director executiv Programul Educațional ”Pas cu Pas” a subliniat în cadrul Panelului de discuții importanța înțelegerii comune, la toate treptele de educație despre ce presupune calitatea în educație și cum eforturile tuturor actorilor cheie (APC, APL, cadre didactice, părinți, societate civilă, etc.) implicați în procesul educațional pot asigura și determina calitatea în educație. Doamna Ina Cazacu, Coordonatoare program educație incluzivă în cadrul A.O. ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” a prezentat aspectele esențiale în procesul de incluziune educațională a copiilor cu cerințe speciale de vârstă timpurie – care sunt provocările/ problemele întâmpinate și cum acestea pot fi soluționate.

Cea de-a doua zi a festivalului a continuat cu târgul ONG-urilor, o acțiune în cadrul căreia organizațiile participante au avut ocazia să prezinte activitățile și proiectele desfășurate, iar voluntarii au susținut ateliere creative și sesiuni de networking.

APSCF este partener Civic Fest 2017: Moldova pentru cetățeni.