Acțiunile Republicii Moldova în asigurarea drepturilor copilului

În 19 septembrie, APSCF a organizat, în parteneriat cu asociația AVE Copiii și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), un club de presă pentru a discuta măsurile luate de guvern pentru a implementa prevederile Convenției ONU privind Drepturile Copilului (UNCRC) în ultimii 10 ani. La eveniment au fost analizate raportul alternativ privind implementarea prevederilor UNCRC (raportul poate fi descărcat aici), și raportul copiilor pentru aceeași Comisia ONU (informații suplimentare despre raportul copiilor aici).

Evenimentul a avut loc în contextul participării reprezentaților guvernului Republicii Moldova la ședința plenară a Comitetului ONU privind Drepturile Copilului, care a putut fi urmărită live. În prezentarea ținută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Stela Grigoraș au fost incluse și principalele priorități ale guvernului în domeniul protecției copilului pentru următorii ani, printre care: consolidarea serviciului de sprijin familial, dezvoltarea modului de protecție a copiilor în situație de risc, dezvoltarea programelor de intervenție timpurie și creșterea numărului de servicii alternative îngrijirii, implementarea programului național de incluziune socială 2017-2022, crearea serviciilor educaționale pentru categoriile vulnerabile de copiii, etc.

Cu această ocazie a fost discutat și raportul alternativ elborat de APSCF. Referitor la acesta, președinta APSCF Mariana Ianachevici a declarat pentru NTV Moldova: „Legea în Republica Moldova spune că toți copiii au și trebuie să aibă acces la sănătate gratuită. În același timp, există copii care niciodată nu au mers la un medic stomatolog. În același timp, există copii din localitățile rurale, pentru care să ajungă la un medic este o problemă, pentru că nu au bani, pentru ca să ajungă până la medic sau pentru că părinții nu au bani să plătească medicamentele care le-au fost prescrise.”

Clubul de presă au participat reprezentantul Oficiului Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului Victoria Manolachi, reprezentanți ai societății civile, copiii care au elaborat Raportul Copiilor cu ajutorul Centrului de Informare și Docmentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), și mass-media. Ecouri ale evenimentului în presă aiciaici, și aici.