ADUNAREA GENERALĂ // O nouă întâlnire pentru membrii APSCF

În data de 8-9 decembrie 2015, cei 89 membri ai APSCF au fost invitați la tradiționala Adunare Generală care constituie, an de an, un prilej de revedere, de împărtășire a rezultatelor atinse dar și de planificare a următorilor pași de făcut.

Evenimentul din acest an  și-a dat startul în prezența a 49 de membri (54 persoane) în prima zi și a continuat în forță cu 55 membri (60 persoane) în ziua a doua. Prezența a peste 55% din membrii APSCF a permis validarea Adunării Generale drept deliberativă și, astfel, au putut fi aprobate rapoartele de activitate, amendamentele la statut, dar, cel mai important, a putut fi ales Președintele APSCF. Cu votul unanim al celor prezenți, Mariana Ianachevici a fost aleasă în calitate de Președinte APSCF, având un mandat de 2 ani. Pe această cale o felicităm călduros și îi dorim succese  și realizări frumoase!

Și pentru că APSCF este atentă la necesitățile membrilor săi, dar mai ales la cele ale beneficiarului final – adică ale Copilului, cea de-a doua parte a întâlnirii a fost dedicată Politicii de Protecție a Copilului și Monitorizării Acordului de Asociere UE-RM (capitolul 27).

În cadrul primului atelier de lucru, moderat de Mariana Ianachevici, Președinte ASPCF, participanții au putut afla mai detaliat ce prevede Acordul de Asociere UE-RM în materie de protecție a copiilor și, mai ales, ce ar putea face APSCF pentru a monitoriza corect implementare a acestor prevederi.  Al doilea atelier moderat de Cezar Gavriliuc, Președinte CIDDC, a fost prezentată spre discuții și aprobare Politica de Protecție a Copilului care vine să stabilească niște reguli și proceduri clare de prevenire a cazurilor de abuz asupra copiilor beneficiari (chiar și indirecți) ai APSCF. Toți participanții au recunoscut importanța unui astfel de document și și-au exprimat dorința de a fi susținuți în elaborarea unui astfel de document pentru propria organizație.

Un loc aparte și extrem de important a fost dedicat și Planului Strategic 2016-2020 precum și Planului de Activități pentru anul care vine. Participanții au venit cu propuneri de îmbunătățire și completare a Planului Strategic care, ulterior, a fost aprobat de Adunarea Generala, de rând cu Planul de Activități pentru anul 2016.

Spre finalul celei de-a doua zile a fost organizat un spațiu de discuții libere și prezentări, unde fiecare doritor a putut să povestească realizările din propria organizație, provocările înfruntate și planurile de viitor. Un exemplu pentru toți cei prezenți a fost experiența Organizației din satul Drochia, raionul Drochia „Încredere” a cărui președinte, Olga Cibotaru cu surse extrem de puține, dar cu un suflet nespus de mare, a reușit să scoată din casă persoane cu dizabilități, care timp de 40 de ani nu au mai părăsit cei 4 pereți ai locuințelor și le-a organizat o excursie prin locurile Sfinte ale Moldovei. Această acțiune a fost posibilă inclusiv datorită insistenței și perseverenței doamnei Olga de a căuta fonduri suplimentare și de a implica donatori locali, inclusiv mediul de afaceri din Republica Moldova.

Surprizele plăcute au continuat să vină și la sfârșitul eveimentului, cel mai tânăr membru al APSCF, Roberta de 8 ani, reprezentantă a ONG „Drepturile Copilului” din Telenești, a recitat poezii din repertoriul lui Arghezi și Alecsandri, creând o atmosferă feerică de sărbătoare care a fost întregită de surpriza oferită de Teatrul Republican de Păpuși Licurici.

Adunarea Generală APSCF a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor ONG-urilor pentru dezvoltarea unui sistem solid de protecţie a copiilor din Republica Moldova”, finanţat de UNICEF Moldova și OAK Foundation.