Educația Incluzivă în Orhei: „Până în 2020, aproape jumătate din grădinițe vor fi adaptate”

Pentru asigurarea procesului de educație incluzivă timpurie în raionul Orhei până în 2020, aproape jumătate din instituțiile preșcolare vor fi renovate și adaptate, a anunțat Stepanida Prisăcari, director-adjunct al Direcției Învățământ Orhei în cadrul unui club de presă pe 23 octombrie curent.

24 de grădinițe pentru TOȚI copiii

„Am proiectat, din 2015 și până în 2020, să renovăm și să adaptăm cu echipamente de reabilitare, resurse umane (logoped, psiholog, kinetoterapeut, cadru didactic de sprijin) câte 5 sau 6 grădinițe pe an, în total 24. Sunt prevăzute servicii pentru realizarea incluziunii în grădinițe. Dreptul la educație trebuie să fie respectat tuturor copiilor”, a opinat Prisăcari în cadrul clubului.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost punctate și provocările din acest proces, cum ar fi necesitatea creării a unui buget special pentru educația incluzivă în grădinițe alocat raioanelor, pe modelul celui pentru școli, pentru a putea dezvolta servicii mai bune.

O Hotărâre de Guvern pentru bugetul EI din grădinițe

„Dacă ar fi de asemenea, o hotărâre de Guvern care să stipuleze că de bugetul educației incluzive în învățământul preșcolar nu s-ar atinge nimeni, atunci vom avea eficiență, pentru că mentalitatea managerilor de instituții este alta: ar face un acoperiș, căldură, material ar investi, dar nu în formare de resurse umane, în acordarea asistenței copiilor. Și atunci, evident că pierdem din incluziunea în domeniul preșcolar. Trebuie să ne axăm mai mult pe EI în grădinițe, fiindcă micuții se integrează mai bine și putem să-i ducem pregătiți în învățământul primar. Cu regret, avem grădinițe care nu vor să-și strice confortul prin faptul că mai au nevoie de servicii specializate pentru copil”, a declarat Ana Ivanov, șefa Serviciului de Asistență Psihopedagogică de la Orhei.

Vicepreședintele raionului Orhei, Dorin Zghibarța a dat asigurări că va susține toți managerii de grădinițe din raion, care vor cere ajutor special în susținerea EI timpurii. „Sper că toate instituțiile de învățământ preșcolar, înainte de începerea anului 2016 se vor implica activ în discuția pentru aprobarea bugetului și vor atrage atenția să fie majorată suma bugetelor pentru grădinițe, nemijlocit pentru educația incluzivă. Totodată, raionul a lucrat foarte mult la planul strategic de dezvoltare a Educației Incluzive 2015-2020, unde sunt vizate și grădinițele, și, care până la sfârșitul lunii octombrie curent, va fi aprobat”, a opinat Zghibarța.

62 de grădinițe, în Orhei

Raionul Orhei este unul dintre cele mai mari raioane care are un număr impunător de servicii educaționale din cadrul învățământului preșcolar. În raion sunt 62 de grădinițe și o școală primară – grădiniță. Astfel, la nivel de raion sunt create trei Centre de Resurse pentru Educația Incluzivă (Peresecina, Susleni, Grădinița Nr. 12 din Orhei) în grădinițe și 30 în învățământul preuniversitar.

Discuţiile despre educaţia incluzivă în grădiniţe au avut loc în cadrul unui Club de Presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF) susținut de UNICEF Moldova și OAK Foundation. Evenimentul şi-a propus să aducă în vizorul presei şi al societăţii dreptul fiecărui copil la o educaţie de calitate, inclusiv gradul de pregătire a infrastructurii şi a educatorilor din grădiniţe pentru a garanta un proces de educaţie cât mai incluziv.