Un Manual al Drepturilor Copilului a fost lansat în Republica Moldova

Pe 1 și 2 octombrie, în Republica Moldova a fost lansat Manualul Pentru Drepturile Copilului în Cooperarea pentru Dezvoltare elaborat și prezentat de UE-UNICEF. Manualul privind drepturile copilului are drept scop primordial integrarea drepturilor copilului în cadrul cooperării pentru dezvoltare.

Această inițiativă inedită oferă orientări practice cu privire la modul de operaționalizare a unei abordări centrate pe copil în procesul de elaborare a programelor, bugetelor și politicilor. Moldova s-a angajat să-și armonizeze politicile și reglementările legislative cu cele ale UE prin semnarea Acordului de Asociere în 2014, care conține un capitol explicit privind drepturile copilului.

UNICEF a desfășurat și o sesiune de instruire cu o durată de două zile (1 și 2 octombrie curent) al cărui scop a fost dezvoltarea capacităţilor profesioniștilor din domeniul cooperării, ONG-urilor și partenerilor naționali. Verena Knaus, Consilier Politic Superior în cadrul Oficiului UNICEF din Bruxelles, care se numără printre autorii setului de instrumente privind drepturile copilului, a contribui la facilitarea acestei sesiuni de instruire.

Astfel, cel puțin 20 ONG-uri membre ale APSCF au participat la eveniment și sesiunea de instruire. „În aceste două zile am vorbit despre problemele de abuz, violență asupra copiilor, dar și despre respectara drepturilor acestora. Sistemul social din RM are foarte mult de lucru pentru a răspunde necesităților copiilor din țară. Aici vorbim de îmbunătățirea capacităților statului de a crea servicii și nu doar. Totodată, am prezentat și Indexul de Protecție a Copilului, care este un proiect comun al World Vision International și ChildPact – rețea regională a cărei membru fondator este și APSCF. Acest Index ajută la monitorizarea sistemului de protecție a copilului la nivel local și regional și, inclusiv, arată și la ce etapă suntem cu combaterea violenței asupra copiilor. Dorim cât mai curând să avem un avocat al copilului pentru a combate acest fenomen”, a conchis Mariana Ianachevici, presedintele ChildPact.

În contextul recentei aprobări a noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă, cunoscute ca şi Obiective Globale în perioada post-2015, identificarea unor noi modalități de încurajare a partenerilor de dezvoltare din Moldova de a include mai activ drepturile copilului în cadrul programelor de asistență oferite țării reprezintă o necesitate absolută.

“Această nouă inițiativă globală introduce o nouă dimensiune în ceea ce privește abordarea drepturilor copilului în agenda de dezvoltare. Nu există politici sau sectoare care să nu aibă nicio tangență cu copii și drepturile acestora. Toate reformele, politicile și deciziile bugetare, fie acestea din educație, energie, finanțe, economie, guvernare, transport sau securitate, afectează în mod pozitiv sau negativ viața copiilor”, a adăugat Nune Mangasaryan.

De curând, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a aderat la Parteneriatul Global dintre UNICEF și UE dedicat acestui set de instrumente. Acest parteneriat este deosebit de oportun în contextul Anului European pentru Dezvoltare 2015. Obiectivul pe termen lung al Manualului pentru Drepturile Copilului în Cooperarea pentru Dezvoltare este realizarea drepturilor copiilor din Republica Moldova, în baza punctelor forte corespunzătoare ale UE, UNICEF și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

În 2014 și 2015, Manualul pentru Drepturile Copilului în Cooperarea pentru Dezvoltarea fost lansat în peste 40 de țări în comun de către UNICEF și UE.